Dr. Pallagi Attila állatorvos

Dr. Pallagi Attila állatorvos

A 7. kerületi Palavet Állatorvosi rendelő honlapja

A Francia szívférgesség

Honnan kapta a nevét a betegség? A kutyák francia szívférgességének okozója az Angiostrongylus vasorum nevű féreg.  A cicák a Aelurostrongylus abstrusus okoz hasonló betegséget A betegséget először az 1850-es évek körül Franciaországban írták le, innen származik a neve. Szokták tüdőférgességként is említeni. Magyarországon először 2010-ben írták le /Majoros G.Fukár O. ... Bővebben..

Kullancs csípés okozta vörös hús allergia emberben

Elsősorban az USA keleti-középső részén előforduló American Star /Amblyomma americanum/nevű kullancs csípése okozhat életre szóló (!) vörös hús allergiát. A kullancs vérszívás során alfa-gal /galactose-alfa-1,3-galactose/ nevű szénhidrátot juttat a véráramba ami ellen a szervezet ellenanyagokat, első sorban IgE-t kezd el termelni. (tovább…)

Mire figyeljünk télen a kutyáknál

Télen a hideg miatt néhány dologra jobban oda kell figyelni a kutyáknál. A fűtési szezonban legyen párás levegő a lakásban. A benti száraz, meleg levegőről, kimenni  a hidegbe könnyen a kutyák bőrének a kiszáradását okozhatja. Ez viszketéshez, vakarózáshoz vezethet. (tovább…)

Kutyák számára veszélyes ételek.

Sajnos  lakáson belül is előfordulhat mérgezés a kutyáknál! Ennek több főbb okai lehet: 1. olyan ételek kerülhetnek az  asztalra amik nincsenek ott minden nap. 2. előkerülhetnek, régi relikviák, amik nem voltak használatban, valamint új tárgyak, jelenhetnek  meg otthon. 3. minden kutyagazdi tudja, hogy a kutyák sokszor számukra idegen tárgyakat is ... Bővebben..

Cicák almon kívüli vizelet és bélsárürítése

Mi miatt „feledkezhet meg” a cicám a szobatisztaságról? Legelőször az egészségügyi okok kivizsgálása indokolt, és ha kiderül, hogy a cica egészséges, a problémát valószínűleg valamilyen viselkedési zavar, lelki probléma okozza. A zavart kiváltó okokat alapvetően két kategóriába sorolhatjuk: A cica valami miatt idegenkedik az alomtálcától Valamilyen stressz helyzettel hozható összefüggésbe ... Bővebben..

A Szívférgesség /Dirofilariosis/

Mi okozza a szívférgességet? A szívférgesség /dirofilariózis/ a kutyák komoly, potenciálisan halálos betegsége. Okozója a dirofilaria immitis nevű vérparazita. A férgek a szívben ill. A környező nagyerekben élnek. A kutyában akár 300 (!) Kifejlett féreg is megtelepedhet. Ez nem azonos a dirofilaria repens-el ami a bőrben telepszik meg /bőrférgesség/. (tovább…)

A bolhaallergia

A bolhaallergia a kutyák vakaródzásának szinte leggyakoribb oka. Az allergiás reakció kiváltásához akár egy bolha csípése is elegendő, így a súlyos bolhásság jelei gyakran nem is láthatóak a kutyán. A bolha csípése során a kutya bőrébe jut egy kevés a bolha nyálából, ami egyes kutyákat allergizál. Ennek következtében alakul ki ... Bővebben..