A bolhaallergia

A bolhaallergia a kutyák vakaródzásának szinte leggyakoribb oka. Az allergiás reakció kiváltásához akár egy bolha csípése is elegendő, így a súlyos bolhásság jelei gyakran nem is láthatóak a kutyán. A bolha csípése során a kutya bőrébe jut egy kevés a bolha nyálából, ami egyes kutyákat allergizál. Ennek következtében alakul ki az erős viszketés, és a vakaródzás miatt igen gyorsan a súlyos bőrgyulladás.

 Milyen jelei vannak a bolhaallergiának?

A vakaródzás ebben az esetben elsősorban a gerincvonal mentén, a hátulsó testfélen illetve a faroktő tájékán kétoldalt jelentkezik. Gyakori, hogy a kutya akár órák alatt kirágja a szőrét ezeken a helyeken, és a bőr élénkvörössé, gyulladttá válik. Emellett azonban minden viszketéssel járó bőrgyulladás esetén gondolni kell a bolhaallergiára, így állatorvosa minden ilyen betegség esetén javasolja önnek a megfelelően hatékony gyógyszerrel történő bolhairtást.

Ezt is olvassa el: Bőrgyógyászati és allergia vizsgálatok

Hogyan kezelhető a bolhaallergia?

Elsődleges fontosságú, hogy mielőbb megtörténjen a kutyának és környezetének bolhamentesítése. Erre a legmegfelelőbbek azok a készítmények, amelyek a bolhákat még a csípés előtt, kontakt módon pusztítják el, mivel így megelőzhető a bolha nyálának allergizáló hatása is. Ha a kialakult bőrgyulladás súlyos mértékű, szükség lehet a vakaródzást csillapító, és a bőr gyulladását csökkentő gyógyszerekre, illetve, ha a sérült bőrön baktériumok is elszaporodtak, Lehetséges, hogy pár napig védőgallért szükséges tenni a kutyára, hogy ne érje el a viszkető területeket, és ne okozzon még súlyosabb sérüléseket magának.

Hogyan előzhető meg a bolhaallergia visszatérése?

A bolhaallergiás kutyák esetén különösen oda kell figyelni az állandó bolha ellenes védekezésre. Ez történhet megfelelő nyakörvek illetve nyakra cseppenthető készítmények használatával valamint szájon át adható bolha és kullancs elleni tablettával. Fontos, hogy betartsa a használati utasításban található ajánlást, és megfelelő időközönként alkalmazza a készítményeket. Ha kutyája mégis a bolhaallergia jeleit mutatja, rögtön tegye fel rá a védőgallért, és mielőbb keresse fel állatorvosát.

Amennyiben úgy érzi, hogy a kedvence nolhaallergiában szenved kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.