A kennelköhögés

Mi az a kennelköhögés?

A kennelköhögés összefoglaló neve a kutyák olyan légúti fertőző betegségeinek, aminek a fő tünete a köhögés. A betegség állatorvosi neve a fertőző tracheobronchitis Ez azt jelenti, hogy a légcsövet valamint a hörgőket betegíti meg. A betegséget  jellemzően  adenovírus 2 típusa, a parainfluenza vírus, valamint baktérium  Bordatella bronchiseptica közösen okozza. A betegség az együtt tartott pl.: kennel, kutyamenhely valamint a közösségben találkozó pl.: kutyafuttató, városligeti  kutyák között gyorsan terjed

Milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek a köhögésen kívül?

A klinikai tünetek változatosak lehetnek. Sokszor enyhe lefolyású a betegség, de a köhögés néha elhúzódóvá válhat, ami gyakori a rövid fejű fajtákban, valamint a legyengült kutyákban. Nem ritka, hogy az erős a köhögés, végén hányás jelentkezik. További tünetek is jelentkezhetnek: duzzadt, könnyező szemek és vízszerű esetenként hurutos orrfolyás, duzzadt mandulák, sípoló légzés, láz, étvágytalanság és levertség.

Ezt is olvassa el: Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyánknak?

Hogyan kezeljük a kennelköhögés betegséget?

A vírusfertőzéseknek nincs specifikus kezelési módja. A másodlagos tüneteknek valamint a szövődmények okozója  baktérium, rendszerint a  Bordatella valamint a társult baktériumok. Az antibiotikumok hatásosak a baktériumok ellen, habár bizonyos antibiotikumokra rezisztencia alakulhat ki. Néhány eset hosszas kezelést igényel, de a fertőzések döntő többsége 1 héten belül gyógyul. Enyhe tünetek még a baktériumok eltűnése után is vissza maradhatnak. Szükség esetén köptetőket is használunk.

Hogyan előzhetem meg a kennelköhögést?

Az alap vakcinázási programban szerepel az adenovírus és a parainfluenza elleni védelem. A Bordatella fertőzés ellen külön vakcinák léteznek, amit szükség esetén használunk.

Mennyire hatásosak ezek a vakcinák?

A természetes körülmények következtében kialakult légúti vírusfertőzések, mint a parainfluenza vagy Bordatella baktérium ellen kialakuló természetes  immunitás sajnos nem tart egy életen át. Nem várhatjuk el a vakcináktól sem hogy,végleges immunitást biztosítanak. A körülményektől függően szükség lehet az emlékeztető oltásra. Különösen igaz ez a Bordatella elleni vakcinára. A Bordatella vakcinát a kennelekben tanácsos 6 havonta ismételni, hogy maximális védettség alakuljon ki, és így elkerüljük a szövődményes fertőzést.

Ezt is olvasd el: Belgyógyászati vizsgálatok

Hogy kell alkalmazni a Bordatella vakcinát?

A Bordatella vakcina két formában érhető el: vagy közvetlenül az orrnyílásokba kell csepegtetni, vagy injekciós formában adható. Az orrba cseppentős vakcinának az az  előnye, hogy helyi immunitás alakul ki az orr, torok, légcső nyálkahártyáján, ott ahol a fertőző baktériumok, vírusok behatolnak.

Amennyiben további segítségre van szüksége kutyájával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.