A macskaleukózis /FeLV/

Mi az a macskaleukózis vírus?

A macskaleukózis, vagyis macska leukémia vírus (FeLV) a cicák egyik leggyakoribb vírusfertőzése. A FeLV vírust négy alcsoportra oszthatjuk. FeLV–A, FeLV–B, FeLV- C, FeLV-T. A fenti vírusok közül a FeLV-A vírus okozza fertőzést. A másik három alcsoport a sejten belüli mutáció ill. átalakulás révén jöhet létre, önmagában nem fertőz. A macska leukémia vírus kizárólag a macskafélék családjába tartozó fajokat betegíti meg, más állatokra és az emberre nem veszélyes!

Mi okozza a macskaleukózist?

A betegséget egy  RNS vírus a Retrovírusok családjába tartozó Oncornavirus okozza.

Ezt is olvassa el: A beteg macska ápolása

Milyen gyakori a macskaleukózis előfordulása?

A fertőzöttség világszerte elterjedt. Általánosságban a szabadba kijáró cicák kb. 10%-hordozza a vírust. Ez a arány területenként, a kóbor cicák számától, tartási módtól függően jelentősen eltérhet. A fertőzöttség mértékét nagyban befolyásolják a cicák életvitele. Gyakrabban fordul elő a betegség, egymással sokat érintkező, a városokban élő kóbor, valamint kijárós cicák között. Ennek megfelelően az előfordulási gyakoriság jóval kisebb a csak lakásban tartott, más cicákkal nem érintkezők esetében.

Milyen betegséget okozhat a macskaleukózis vírus?

 • FeLV A magát a macskaleucosit terjeszti, megtelepszik az immunrendszer sejtjeinek valamint a vérsejtek a belsejében
 • FeLV B mutáció felelős a limfóma és leukémia kialakulásáért
 • FeLV C mutáció felelős a nem regenerálódó vérszegénység kialakulásáért
 • FeLV T mutáció felelős az immunrendszer súlyos legyengítéséért

A vírus saját génállománya beépül a megtámadott sejt DNS-ébe. Ez a folyamat az érintett sejt génállomány változását valamint annak a halálát okozhatja, amikor is vírusok szabadulnak ki a sejtekből a vérkeringésbe. Nem ritka, hogy ez a folyamat csak évekkel a fertőzés bekövetkezése után alakul ki.

A FeLV B vírussal fertőzött sejtek számától és azok elhelyezkedésétől függően  daganatok alakulhatnak ki különféle szervekben, szövetekben. Leggyakrabban a fehérvérsejtek daganatos megbetegedése következik be, amit   limfomának vagy limfosarcomának nevezünk.

A FeLV C fertőzöttség velejárója az egyre súlyosbodó és végül életveszélyessé váló vérszegénység kialakulása. Ezek mellett koraszülés,vetélés, súlyos bélgyulladás (hasmenés), idegrendszeri és szembetegségek is összefüggésbe hozhatók a leukémia vírussal.

A FeLV T Sok cicában az immunrendszer gyengülése a fertőzöttség első tünete. Ebben az esetben megfigyelhető, hogy a cica gyakrabban betegszik meg különféle fertőző betegségekben, mivel az immunrendszer nem képes megfelelően ellátni a feladatát: megvédeni a szervezetet a kórokozóktól.

Ezt is olvassa el: Hogyan szállítsuk a cicákat?

Hogyan terjed a macskaleukózis?

A fertőzés terjedésének legfontosabb közvetítője a nyál. A nyálon kívül a vér, orrváladék, széklet, tej, vizelet is fertőzési forrás lehet. Az előzőek ismeretében a fertőzés cicák közti közvetlen érintkezéssel jön létre. Szerencsére a vírus nagyon érzékeny, így a külvilágra kerülve csak néhány óráig marad életben. /Viszont szobahőmérsékleten, nedves, párás környezetben napokig esetleg hetekig fertőzőképes maradhat./ Ennek köszönhető az, hogy a leukémia nem tartozik a kifejezetten ragályos fertőző betegségek közé. Rendszerint a fertőzött cicával hosszabb ideig való együtt tartás szükséges a fogékony cica fertőződéséhez.

A fertőzés átadásának legvalószínűbb módjai a következők:

 • Macskák közti verekedés (harapás)
 • Egymás tisztogatása
 • Közös etető- itatótál
 • Közös alom használata
 • Közös szállító használata
 • Pároztatás

A fertőzés terjedésének egyik kiemelt fontosságú útja a magzati korban történő fertőződés is. Ha az anya hordozza a vírust, nagy valószínűséggel átadja azt a születendő kiscicák mindegyikének. Az is bekövetkezhet azonban, hogy a fertőzött cica meddő lesz vagy koraellés, vetélés következik be.

Ezt is olvassa el: Laborvizsgálatok

Mi történik, ha a cicám fertőződik a vírussal?

Nagymértékben függ a cica korától ill. immunállapotától. Nem minden fertőzött cicán alakulnak ki a betegség tünetei. A vírussal találkozó cicák hozzávetőleg 30%-ban a fertőződés következtében kialakuló immunválasz hatására a vírus eltűnik a szervezetből. A fennmaradó 70%-ban az immunrendszernek nem sikerül megszabadulnia a kórokozótól, a vírus végleg megtelepszik a szervezetben. Ebben az esetben sajnos számítani lehet a későbbiekben a betegség klinikai tünetekben való megjelenésére és arra, hogy a cica előbb-utóbb üríteni fogja a kórokozókat, fertőzési forrást jelent a többi cicára számára.

Hogyan lehet megállapítani, hogy a cicám fertőzött-e a leukózis vírussal?

A fertőzöttség megállapítása nem mindig könnyű!

 • Amennyiben a módosult vírusok kijutottak a sejtekből-tehát aktív fázisban van a fertőzés, akkor pár csepp vérből gyorsteszt segítségével kimutatható a fertőzés.
 • A fertőzés kezdeti szakaszában a amikor a vírusok még nem jutottak ki a sejtből, -inaktív fázisban van a fertőzés-akkor a gyorsteszt nem működik! Ilyenkor a laboratórium a meglehetősen költséges macska provirust tudja kimutatni

Tehát a fentiek alapján, a gyorsteszttel nem mindig mutatható ki megbízhatóan a macska leukózis vírusa, csak ha a fertőzés aktív állapotban van.

Meggyógyítható-e a fertőzött vagy beteg cica?

Jelenleg sajnos nincs megfelelő oki terápia (olyan gyógykezelés, melynek segítségével a szervezetben lévő vírus elpusztítható) a leukózis vírus ellen. Szerencsére sok esetben a beteg cicák tüneti gyógykezeléssel ( immunerősítés, esetlegesen a kialakuló másodlagos fertőzések, egyéb kapcsolódó betegségek gyógyítása ) hosszú ideig jó egészségi állapotban tarthatók, és megfelelő odafigyeléssel, rendszeres kontrollal hosszú ideig is élhetnek.

Hogyan előzhető meg a cica fertőződése a leukózis vírusal?

Többféle oltóanyag is rendelkezésre áll a betegség megelőzése céljából. Használatuk minden olyan cica esetében javasolt, amely más macskákkal érintkezhet: kijárós cicák, cicamentők, ideiglenes cicabefogadók, macskatenyésztők saját cicái. Mint a legtöbb esetben, a leukémia elleni első oltást is három hét elteltével meg kell ismételni, majd évenkénti emlékeztető oltás javasolt, hogy a cica védettségét egész élete során fenntarthassuk.  Leukózis és más fertőző cicabetegségek ellen védő  kombinált vakcinák is elérhetőek.

Amennyiben cicája beteg, és segítségre van szüksége kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.