A védőoltás lehetséges mellékhatásai

A védőoltás mellékhatásai ritkán előforduló jelenségek, az állatgyógyászatban

Kedvenceink védelme és egészsége szempontjából, a védőoltások kiemelkedő fontosságúak. A vakcinák, általában biztonságosak és hatékonyak. De, ahogy minden orvosi beavatkozás során előfordulhat komplikáció, úgy a védőoltás mellékhatásai is megjelenhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a mellékhatások előfordulása rendkívül ritka, és általában enyhe tünetekkel jár.

Egyes kisállatok esetében előfordulhat, hogy az oltás beadása után rövid ideig duzzanat, vagy fájdalom jelentkezik a vakcina beadásának helyén. Ritkább esetben láz, apátia vagy enyhe emésztési problémák (például hányás, hasmenés) is előfordulhatnak. Ezek a tünetek általában rövid időtartamúak, és maguktól elmúlnak.

Néhány kutyafajta hajlamos lehet az oltásokra adott válaszreakciókra, amelyek neurológiai tünetekhez vezethetnek. Előfordulhat, hogy egyes állatok esetében, a védőoltás mellékhatásai között az allergiás reakció is jelentkezik, az oltás beadása után. Ritka esetekben előfordulhat súlyos allergiás reakció, az ún. anafilaxiás reakció, amely azonnali állatorvosi ellátást igényel. Az anafilaxiás reakciók azonban igen ritkák a kisállatoknál.

Ezt is olvassa el: Belgyógyászati vizsgálatok

A lehetségees mellékhatások:

1. Nagyon gyakori, hogy nincs semmilyen mellékhatás a védőoltást követően.

2. Gyakori, hogy a védőoltást követő pár óra múlva, az alábbi felsorolásból néhányat vagy mindegyiket tapasztalja a gazda a kutyáján. Ha ezek a mellékhatások egy vagy két napnál tovább tartanak, esetleg jelentős közérzet romlást okoznak az állatának, konzultáljon állatorvosával.

  • -rossz közérzet
  • -helyi duzzanat az védőoltás helyén
  • -hőemelkedés, enyhe láz /kutyák normál testhőmérséklete 37.5C – 38.5C/
  • -étvágytalanság és bágyadtság
  • -tüsszögés, enyhe köhögés, orrfolyás valamint egyéb légúti tünetek 2-5 nap  múlva, HA orrba cseppentős vakcinát kapott

3. Nagyon ritka, de kritikus beszámítás alá eső mellékhatás az allergiás reakció, amely percek alatt vagy néhány órán belül alakul ki a védőoltás beadása után. Ezek a reakciók életveszélyesek lehetnek és sürgősségi ellátást igényelnek! Azonnal keresse fel állatorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli.

  • -folyamatos hányás vagy hasmenés
  • -viszkető, egyenetlen felületű bőr /csalánkiütés/
  • -az orr, nyak, szemkörnyék, pofa duzzanata, ödémája
  • -súlyos köhögés vagy nehezített légzés
  • -ájulás, összecsuklás

A védőoltás után, a bőr alatt egy apró kemény csomó alakulhat ki. Ennek a csomónak néhány hét alatt el kell tűnnie. Ha a csomó az oltás után 3 héttel is megvan, esetleg növekszik keresse fel állatorvosát. Általánosságban elmondható az, hogy az oltás után minél később jelentkeznek a tünetek, annál enyhébb beszámítás alá esnek.

Mindig tájékoztassa állatorvosát arról, ha korábban már volt valamilyen tünet a fentiek közül védőoltást vagy gyógyszer beadását követően! Ha kétségei vannak arról, hogy előfordult-e már allergiás reakció, akkor a védőoltást után  1/2 – 1 órát várjon mielőtt, hazamennének a  rendelőből.

Amennyiben a védőoltás mellékhatásairól további információra van szüksége kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.