Cicák alsó húgyúti betegsége /FLUTD/

Mi az alsó húgyúti betegség, a cystitis?

Az alsó húgyúti betegség, a cystitis a különböző okú húgyhólyag gyulladások összefoglaló neve.

Cicákban az alsó húgyutak betegségeit összefoglalóan „macskák alsó húgyúti betegségének ” vagy FLUTD -nak (Feline Lower Urinary Tract Disease) nevezik. Ennek oka, hogy húgyhólyag illetve a húgycső megbetegedésének elkülönítése rendszerint igen nehéz, illetve számos esetben mindkét szerv érintett.

Mik az alsó húgyúti betegség jelei?

Az első tünetek a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának és irritációjának következtében jelennek meg. Így ezek a következők lehetnek:

 • Gyakori vizeletürítés
 • Vizeletürítési nehézségek (a cica a megszokottnál hosszabb időt tölt az almon, nyugtalan és csak néhány csepp vizeletet ürít egy alkalommal)
 • Véres , vagy kellemetlen szagú vizelet
 • Teljes húgycső elzáródás, vizeletürítési képtelenség (a cica hosszasan erőlködik az almon, de nem képes vizeletet üríteni)

Fontos: a teljes húgycsőelzáródás következtében rövid időn belül életveszélyes állapotba kerülhet a cica, így ha ezt észleli, kérjük azonnal keresse fel állatorvosát!

Mi okozza a FLUTD-et?

Számos ok következtében kialakulhat FLUTD, azonban néhány, súlyos húgyúti gyulladásban szenvedő cica esetén lehetetlen meghatározni az elsődleges kiváltó tényezőt. Ebben az esetben „idiopathicus”, vagy ismeretlen eredetű FLUTD-ról beszélünk. Újabban a lelki tényezőket teszik felelőssé a kialakulásáért. A kiváltó okok felderítése igen fontos, hogy a cica a megfelelő kezelést kaphassa. A lehetséges kiváltó tényezők közül a következők a leggyakoribbak:

 • Lelki trauma
 • Húgykövesség
 • Bakteriális fertőzés
 • A húgyutak daganatos megbetegedése
 • A húgycsövet elzáró kristályokból, apró húgykövekből, gyulladásos anyagokból álló „homok”

Ezt is olvassa el: Laborvizsgálatok cicáknak

Hogy történik az alsó húgyúti betegség diagnosztizálása?

Először az alsó húgyutak gyulladására utaló tünetek hívják fel a figyelmet, amelyek gyakran igen jellegzetesek erre a betegségre. Vizeletvizsgálattal a gyulladás, fertőzés jelenléte megerősíthető.

A kezdeti stádiumban lévő, komplikációmentes FLUTD , gyulladáscsökkentő, stressz csökkentése antibiotikum kezelésre meggyógyulhat. Azonban ha nem mutatkozik javulás a tünetekben, vagy gyors visszaesés következik be, további vizsgálatok szükségesek a kiváltó ok pontos meghatározásához.

Milyen további vizsgálatokra lehet szükség?

Tartósan fennálló tünetek, illetve a betegség ismételt jelentkezése esetén ell kell különíteni, hogy a betegség:

1. „idiopathicus”

2. Bizonyos kiváltó okok állnak a háttérben.

Ezért a FLUTD kiváltó okának kiderítése érdekében az állatorvos a következő vizsgálatok elvégzését javasolhatja:

 • A vizeletminta laboratóriumi vizsgálata
 • Baktériumtenyésztés a vizeletből
 • Vérvizsgálat – bizonyos szisztémás betegségek, illetve a gyulladás jeleinek felderítésére
 • Röntgenvizsgálat, ultrahangos vizsgálat – a húgyutak látható elváltozásainak diagnosztizálására

Hogyan kezelhető a FLUTD?

A megfelelő kezelés minden esetben a kiváltó okok természetétől függ. Néhány példa:

 • Idiopathicus esetekben gyakran gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, stressz csökkentése, nyugtatók hoznak javulást

Fontos: csak az állatorvosa által felírt gyógyszert alkalmazza, ugyanis az emberi gyógyszerek egy része mérgező a cicákra nézve!

 • A bakteriális fertőzés következtében kialakuló betegségek a megfelelő antibiotikumok alkalmazásával gyógyíthatók
 • Ha teljes húgycsőelzáródás alakul ki (ez szinte kizárólag kandúrokban jelentkezik), a beékelődött homok vagy kő azonnali eltávolítása szükséges. Ez rövid ideig tartó altatásban, a húgycső átmosásával lehetséges.
 • Ha a húgyhólyagban homok halmozódott fel vagy kövek alakultak ki, ezek műtétileg eltávolíthatók, illetve esetenként speciális diétával feloldhatók.

Látható, hogy a FIC jelentkezésekor minden esetben a kiváltó ok természetétől függően kell kiválasztani a cicára szabott gyógykezelést. Azonban még a megfelelő terápia mellett is időnként visszatérhetnek a tünetek, további kezelést téve szükségessé.

Hogy lehet megelőzni a FLUTD jelentkezését?

Erre sajnos, biztos recept nincs. Azonban a FLUTD gyakrabban jelentkezik elhízott, keveset mozgó, csekély mennyiségű vizet fogyasztó stresszhelyzetben levő cicákban. Ezek a tényezők feltételezhetően befolyásolják a cica vizeletürítési gyakoriságát, így hatnak a FLUTD kialakulásának valószínűségére. A lakásban tartott cicák esetén a megfelelő testsúly fenntartása , kiegyensúlyozott körülmények: törödés, játék, simogatás sok más betegség mellett, a FLUTD kialakulásának megelőzésében is segíthet.

Emellett, ha kövek, vagy kristályok képződése okozza a húgyutak megbetegedését, speciális diétás tápok etetésével előzhetjük meg a súlyosabb tünetek kialakulását.

Amennyiben további segítségre van cicatartással kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.