Gyógyszeralkalmazási módok

Gyakori probléma, hogy az állatorvos által felírt gyógyszer beadása kutyának nehézségekbe ütközik, mivel kedvenceink az esetek többségében ellenállnak mindenféle kezelésnek. Tájékoztatónkban néhány tippet szeretnénk adni a különféle gyógyszerek beadásának megkönnyítésére.

Tablettabeadás kutyának:

Ennek legegyszerűbb módja, ha a tablettát vagy kapszulát egy kis jutalomfalatba rejti. Olyan falatkát válasszon, amit a kutya egyben, rágás nélkül le tud nyelni. Sok kutya észreveszi, és kiköpi a tablettát tartalmazó falatkát, vagy csak a gyógyszert. Ebben az esetben próbáljon meg először néhány „üres” falatot adni neki, és csak utána a „preparáltat”.

Ha ez sem működik, vagy a kutya a betegség miatt étvágytalan, a következő módszerrel tudja beadni neki a gyógyszert:

Fogja a gyógyszert a mutató és hüvelykujja közé, és a másik kezével fogja át a kutya felső állkapcsát úgy, hogy ujjaival a pofa bőrét enyhén nyomja be a fogak közé. Ennek hatására a kutya kinyitja a száját, és nem fenyeget az a veszély sem, hogy véletlenül ráharap az ön kezére. Ha a kutya nem nyitná ki a száját, a tablettát tartó kezének gyűrűs és kisujjával húzza lefelé az alsó állkapcsot.

Ezután enyhén emelje fel a kutya fejét, a tablettát egy határozott mozdulattal helyezze a nyelv gyökerére és zárja össze a kutya száját, majd a nyelés kiváltásához simítsa meg a torok tájékát vagy fújjon rá kicsit a kutya orrára. Sose felejtse el megdicsérni kutyáját a gyógyszerbeadás végén!

Ezt is olvassa el: Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyánknak?

Fülcsepp:

A fülcsepp alkalmazásakor fontos odafigyelni, hogy a hallójárat alsó részébe is eljuttassa a gyógyszert. Egyik kezével rögzítse a fülkagylót a tövénél, míg másik kezével csepegtesse be a fülcseppet a hallójáratba. Ezután masszírozza meg a fül alatti porcos területet, hogy minél jobban eloszlassa a folyadékot a hallójáratban.

Szemkenőcs, szemcsepp:

A szemcsepp gyógyszer beadása kutyának, eléggé nehéz feladattá tud válni. A művelethez, valószínűleg egy olyan segítőre lesz szüksége, aki a kutya fejét megtartja. A szemcseppet és a szemkenőcsöt is az alsó kötőhártyazsákba célszerű juttatni. Ennek módja, hogy a kutya fejét megemelve, az alsó szemhéjat a hüvelykujjal kissé lefelé kell húzni. Ekkor jól látható a rózsaszínű kötőhártya, és becsepegtethető a gyógyszer. Fontos, hogy a tubus végét ne érintse hozzá a szemhez!

Folyékony gyógyszer beadása kutyának, szájon át:

Ezt a legegyszerűbben egy fecskendő segítségével teheti meg. A kívánt mennyiséget szívja fel a fecskendőbe, majd azt finoman nyomja be a kutya szájába oldalról. Ügyeljen rá, hogy csak lassan adja be a gyógyszert, ugyanis ellenkező esetben a kutya nem nyeli le a teljes mennyiséget, hanem annak egy része kicsoroghat a szájából.

Amennyiben további segítségre van szüksége a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.