Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyánknak?

Manapság már nagyon sok tabletta ízesített formátumban kerül a gyógyszeres dobozba, amit a kutyák többsége szívesen elfogyaszt. Így, nem okozhat gondot, hogyan adjuk be a gyógyszert a kutyának. A lenti tanács azonban azoknak a gazdiknak szól, akinek a kutyája nem hajlandó a tablettát önmagában megenni.

A legegyszerűbb módja a gyógyszer beadásnak, ha a tablettát egy darab ételbe rejtjük. Erre a célra legalkalmasabb egy falat kutyakonzerv, túró, kockasajt vagy felvágott. Előfordul, hogy a kutya kiköpi a tablettát, az ételt pedig elfogyasztja, ezért a falat odaadása után mindig győződjünk meg róla, hogy az állat a bele tett gyógyszert is lenyelte.

A másik lehetőség, hogy egy marék száraz táp közé keverjük a gyógyszert, és az éhes kutyánkat kézből megetetjük. Érdemes a kezünket mozgatni, „siettetni” a kutyát ez evéssel, hogy ne vegye észre a tablettát.

Hogyan adjunk be gyógyszert a kutyának?

Amennyiben kutyánk következetesen kiköpi az ételbe csomagolt tablettát, vagy ha kedvencünket diétáztatnunk, koplaltatnunk kell, és emiatt nem tudjuk ételben beadni a gyógyszert, ilyenkor a tablettát közvetlenül az állat szájába kell helyeznünk.

  • Kutyánkat a lakás békés, nyugodt helyére vigyük, a gyógyszert pedig készítsük kezünk ügyébe, dobozából, csomagolásából kibontva, beadásra készen.
  • Mindig figyelmesen olvassuk el a gyógyszer adagolására vonatkozó utasítást.
  • Tegyük csúszóssá, könnyen lenyelhetővé a tablettát kis mennyiségű margarin vagy vaj segítségével, így nem fog a szájpadlásra feltapadni vagy a torokban megakadni.
  • A gyógyszert ügyesebbik kezünk hüvelyk és mutatóujja közé fogjuk.
  • Másik kezünkkel óvatosan markoljuk meg a kutya felső állkapcsát (állcsontját) a szemfog mögött úgy, hogy hüvelykujjunk az állcsont egyik, a többi ujjaink pedig az állcsont másik oldalán legyen, miközben ujjainkkal az ajak bőrét a zápfogak rágófelületére toljuk (ezért kutyánk nem fogja összezárni a száját, mert nem akarja megharapni a saját ajkát).
  • Amikor már biztos (de nem durva), fogásunk van a felső állkapcson, emeljük a kutya fejét a plafon irányába. Ettől a mozdulattól általában az alsó állkapocs magától elenged és lefelé nyílik. Ha ez még sem történne meg, a száj kinyitását azzal segíthetjük, ha ügyesebbik kezünk utolsó három ujját (hüvelyk és mutatóujjunk között a tabletta van) a kutya szájában az alsó két szemfog közé helyezzük, és lefelé nyomjuk az alsó állkapcsot.
  • A gyógyszert gyorsan helyezzük a nyelvre olyan hátra, amennyire csak tudjuk. Amennyiben sikerül a tablettát a nyelvháti dudor mögé tenni, az nagy valószínűséggel lenyelésre is fog kerülni. Ugyanakkor kezünket túlságosan sem nyomhatjuk hátra a torok irányába, mert az öklendezést válthat ki.
  • Csukjuk be a kutya száját és tartsuk zárva, miközben normál helyzetbe visszaengedjük a fejet.
  • Gyengéden dörzsöljük meg az kutya orrát, illetve torkát vagy könnyedén fújjunk az orrára, így kiválthatjuk a nyelési reflexet.
  • Amennyiben a fent leírt lépéseket gyorsan és könnyedén hajtjuk végre, számíthatunk kutyánk együttműködésére is.

A tabletta beadása közben nyugodt, gyengéd hangon beszéljünk kutyánkhoz, utána pedig dicsérjük meg, adjunk neki jutalomfalatot,  játszunk vele, de elvihetjük egy nagy sétára is.

Ezt is olvassa el: A kutyák belső élősködői

Fontos, hogy a gyógyszerbeadás művelete kellemes élményként maradjon meg állatunkban. Így biztosíthatjuk, hogy az elkövetkezendő alkalmakkor is könnyű dolgunk lesz, kutyánk együttműködik majd velünk.

Amennyiben további segítségre van szüksége kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.