Hogyan szállítsuk a cicákat?

Az egyik legfontosabb kérdése macskatartók körében, hogyan szállítsuk a cicákat. A cicák szeretik az állandóságot, ezért számukra a szállítás komoly stresszt jelent: legyen az akár egyik városból a másikba, vagy az állatorvoshoz.

Már fiatalon el kell kezdeni a szoktatást a hordózóhoz, az autóhoz. Az autóban mindig a saját szállítódobozában legyen a cica, ne engedjük szabadon, mert az balesetveszélyes! Egy szállítódobozban mindig csak egy cica legyen, mert stresszhelyzetben a cicák egymásnak támadhatnak.

Milyen a jó cica szállító doboz?

  • Szilárd, kemény anyagból készült. Elől és a tetején nyitható vagy könnyen leszedhető fedelű jól szellőző szállítódoboz javasolt.
  • Puha oldalfalú, textil szállítók amíg biztosítják a megfelelő szellőzést, addig használhatók. Hátrányuk, hogy az oldalfaluk könnyen összeesik, nehezen tisztíthatóak, kevés védelmet biztosítanak. Sokszor nehéz belőlük a cicát kivenni.
  • A drótvázas /fémketrec/ szállítókat szerencsére ma már ritkábban használják. A külvilág ingerei ellen kevés védelmet biztosítanak, ezért pléddel, törölközővel le kell takarni, hogy biztosítsuk a cica magánszféráját.

A cél az, hogy a  hordozóban levő cica biztonságban érezze magát!

Ezt is olvassa el: Macskakarmolási betegség

Hogyan szoktassuk a cicát a szállítódobozhoz?

  • Hagyjuk elől a lakásban a szállítódobozt, hogy a cica megszokja a jelenlétét.
  • Eleinte vegyük le az ajtót és a tetejét. Ha a cica megszokta, akkor -záródás ellen védve- hagyjuk nyitva. Puha oldalfalúnál hagyjuk nyitva a bejárati részt.
  • Többször etessük a cicát a szállítódobozban, vagy közvetlenül mellette.
  • Rakjunk a szállítódobozba játékot, macskamentát. Ezt többször elismételve a cicában kialakul a reflex, hogy, nem kell félni a szállítótól.
  • A szállítóba érdemes nagyméretű plédet, fürdőlepedőt tenni, hogy a cica el tudjon bújni alatta, ha megijed. A szállítás előtt 30 perccel  Feliway spray-vel lehet befújni a szállítót, ami egy szintetikus feromon és megnyugtatja a cicát.
  • Érdemes üres gyomorral szállítani a cicát, hogy ne keveredjen fel a gyomra, valamint az új helyen kíváncsibb lesz, hamarabb elfogadja az ételt. Ez szintén nyugalmat biztosít.

Annak, hogyan szállítsuk a cicákat, az egyik alapfeltétele, hogy a macska jól érezze magát, a szállítódobozban. Az, hogy mennyi idő alatt szokja meg a szállítódobozt a cica, az egyedenként változó. Ez az idő pár héttől akár néhány hónapig is eltarthat. Itt is igaz, hogy erőszakkal nem szabad a cicát kényszeríteni semmire, mert pánikhelyzetben komoly sérüléseket okozhatnak a gazdáiknak!

Amennyiben további segítségre van szüksége a témával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.