Az idősödő cicák gondozása

Az idős macskák tartása, minden macskatartó számára nagyobb figyelmet igényel. A városi környezetben, egyre többen döntenek a cicatartás mellett. Ugyanis, ez kisebb kötöttséget jelent a kutyatartásnál és mert, a macskák nagyszerű társai lehetnek az embernek. A lakásban, nyugodt körülmények között élő cicák igen szép kort érhetnek meg, nem ritka a 15-16 éves, jó egészségnek örvendő cica a városban. Tájékoztatónkkal ahhoz szeretnénk önnek segítséget nyújtani, hogy kedvence idős korában is a megfelelő törődést kaphassa öntől.

Megváltozhatnak idős korára a cicám igényei?

A fiatal és az idős cicák igényei, némiképp eltérőek!

Ennek az oka, hogy az öregedés a cica minden szervrendszerének működésére többé-kevésbé hatással van:

 • Cicájának mozgékonysága idősebb korára lecsökkenhet, az izmok tónusa is gyengül. Így előfordulhat, hogy a magasabb helyekre nem szívesen ugrik vagy mászik fel. Emellett cicákban is kialakulhat az ízületek fájdalmassága, idült gyulladása
 • Emellett fontos, hogy cicájának anyagcseréje is némiképpen lelassul, így kevesebb energiára van szüksége. Ha a cica étvágya a régi marad, a csökkent anyagcsere és a mozgás hiánya következtében a feleslegben felvett tápanyagok elhízáshoz vezethetnek.
 • A szeszélyes étvágy is gyakori panasz az idős cicák esetén. Ez kialakulhat amiatt, hogy a cica szaglása, illetve ízérzékelése is romlik, és így nem találja eléggé ízletesnek a felkínált eleséget. Azonban az étvágytalanság számos betegség egyik első tünete is lehet, így ennek részletes kivizsgálása javasolt!

Bár ma még nem teljesen tisztázott milyen kiegészítő tápanyagokra van speciálisan szüksége az idős cicáknak, az alábbi irányelveket célszerű szem előtt tartani:

 • A bélből a mikroelemek, vitaminok felszívódása csökkenhet, így javasolt valamilyen multivitaminos táplálék-kiegészítőt vagy prémium minőségű tápot adni a cicának
 • Nagyon sok cica szenved idős korában enyhe fokú idült vese és máj betegségektől. Ezen betegségek, kialakulásuk kezdeti szakaszában tüneteket még nem okoznak, felderítésük nehéz. Emiatt javasolható a csökkentett fehérjetartalmú, idős cicáknak készült tápok etetése, mivel ezzel az esetlegesen fennálló betegségek súlyosbodása lelassítható.

Ezt is olvassa el: Macska belgyógyászat

Az idős macskák beoltása is szükséges évente?

Még viszonylag kevés adat áll rendelkezésre az idős cicák immunrendszerének pontos működéséről, feltételezhető, hogy védekezőképességük némileg csökkenhet, így könnyebben kapnak el fertőző betegséget, és nehezebben gyógyíthatók meg, mint fiatalabb társaik. Emiatt az évenkénti oltások adása idős korban is javasolt, és az esetleges enyhébb betegségek azonnali kezelése indokolt.

A cicám nagyon nehezen viseli az állatorvosi beavatkozásokat. Otthon is nehezen lehet kezelni, gyógyszert adni neki. Érdemes folytatni, a kezelést?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy megbeszélje állatorvosával a felmerülő problémákat. Így eldöntheti, a kezeléstől várható eredmény nagyobb-e, mint az állatnak okozott kellemetlenségek. Fontos, hogy mindig a cica érdekeit tartsuk szem előtt, és a kezelésekkel a jó életminőség fenntartására törekedjünk. Ha úgy látja eljött az a pont, hogy ez már nem lehetséges, a kíméletes elaltatás lehetősége is felmerül, a cica szenvedésének megelőzésére. Ne feledje, hogy a döntést csak Ön hozhatja meg ebben a kérdésben.

Milyen betegségei lehetnek az idős cicáknak?

Az idős macskák leggyakrabban előforduló betegségei, az alábbiak:

 • Vesebetegségek: a vesefunkció romlását számos tényező kiválthatja, azonban a kialakuló tünetek eléggé egységesek, és gyakran nem jellegzetesek. Az étvágytalanság, testsúlyvesztés, fénytelen szőrzet, bágyadtság akár az idős kor számlájára is írható, azonban gyakran a veseelégtelenség tünete.
 • Daganatos betegségek: gyakorlatilag bármely szerv daganatos megbetegedése előfordulhat cicákban is. A testfelületen kialakuló duzzanatok eredetének kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis a kisméretű daganatok mielőbbi eltávolításával a probléma rendszerint megoldható. A belső szervek daganatos elváltozásainak felismerése és megoldása már nem ennyire egyszerű. A sebészi eltávolítás ebben az esetben is szóba jön, illetve már hazánkban sem elérhetetlen a kemoterápiás kezelés illetve a sugárkezelés sem.
 • Fertőző betegségek: mint már írtuk, a cica immunrendszerének gyengülésével egyre fogékonyabb lesz a különféle fertőző betegségekre.
 • Fogak betegségei: az idős cicák nagy része szenved a fogak megbetegedésétől is. Leggyakoribb probléma a fogkövesség, és az ennek következtében kialakuló fogíny és fogmeder gyulladás. A fogkövességnek akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, azonban viszonylag könnyen megszüntethető, egy rövid bódításban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással
 • Nem ritka, az ún. odontoclastosis, ami azt jelenti, hogy ismeretlen okból a cica fogának a gyökere felszívódik, lebomlik.
 • Izületi problémák:  /10 éves kor feletti cicák 90 %-nak ízületi gondjai vannak/.

Fontos, hogy míg fiatal cicákban rendszerint egyszerre csak egy betegség jelentkezik, idősebb korban gyakori, hogy egymás mellett több idült betegség is jelen van, és együtt alakítják ki a tüneteket. Emiatt rendszerint több kiegészítő vizsgálat is szükséges a cica állapotának felmérésére, és a megfelelő kezelés kiválasztására.

A cicákra vonatkoztatva is igaz, hogy az idős kor önmagában nem betegség. Mindemellett szükséges odafigyelni a figyelmeztető jelekre, hogy az időben megkezdett gyógykezeléssel minél tovább boldog életet biztosíthassunk számára.

Mivel tehetném szebbé, az idős macskák életét?

 • A cicák nem szeretik a hirtelen változásokat a környezetükben, így igyekezzen minden változtatást a lehető legfokozatosabban bevezetni.
 • Ajánlott a kifejezetten idős cicák számára ajánlott tápok etetése.
 • Javasolt az egészséges cicát is legalább félévente elvinni állatorvoshoz egy ellenőrző vizsgálatra. Az állatorvos a vizsgálat során tapasztaltak alapján javasolhat további, specifikus vizsgálatokat (vérvétel, ultrahang, röntgen)

Reméljük, hozzá tudtuk segíteni, hogy a legmegfelelőbben tudjon gondoskodni korosodó kedvencéről. Szívesen látjuk rendelőnkben cicájával együtt, ahol felmerülő kérdéseit is megválaszolhatjuk

Amennyiben további segítségre van szüksége idős cicájának gondozásával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.