A kutya bolhásság

Hogyan kerülhetem el, hogy a kutyám bolhás legyen?

A kutya bolhásság elleni védekezésnek, két alapvető lépése van:

  1. A bolhák kiirtása a kutyáról,
  2. A bolhák és fejlődési alakjaik kiirtása a kutya környezetéből.

A kutya bolhásságot ugyanazon bolhafajok okozzák, amelyek a macska bolhásságot. Így fontos, hogy az együtt tartott cicákat és kutyákat is, egyszerre kezelje bolhaellenes szerrel. Ma már nagyon korszerű, egyszerűen használható készítmények vannak forgalomban, így az állatok hatékony kezelése nem okoz gondot. Ezeket a bolhaellenes szereket állatorvosa írhatja fel kedvenceinek, így minden esetben kérje ki tanácsát az alkalmazható készítményekkel kapcsolatban! Különösen fontos, hogy macskáján ne alkalmazza kutyája részére felírt gyógyszereket, ezek egy része ugyanis mérgező a cicákra nézve.

Ezt is olvassa el: Viszketés és vakaródzás

Az állatok környezetének bolhamentessé tétele, igen fontos lépése a külső élősködők elpusztításának. Ennek oka, hogy a bolhák nem kizárólag a háziállatokon élnek. Az alábbiakban egy áttekintést szeretnénk adni a bolhák életciklusáról:

  1. A nőstény bolhák a vérszívás után raknak tojásokat , melyek körülbelül 0,5 mm nagyságúak. Ezek a tojások a kutya szőrzetéből lehullanak a földre, ahol megfelelő körülményeket tralálva 14-28 nap alatt kifejlődik belőlük a lárva.
  2. A lárvák nagysága körülbelül 2- 5 mm . A lárvák az állatok környezetében fejlődnek, jellemzően a sötét, nyirkos helyeken.
  3. A lárvák egy idő után bebábozódnak, és a báb ból 5-10 nap alatt kikel a kifejlett bolha. A kikeléshez megfelelő inger szükséges, ami azt jelzi, hogy a gazdaállat a közelben van. Ez az inger lehet hő, szén-dioxid koncentráció növekedése vagy fizikai nyomás. Ez azért fontos, mivel, míg a bábok akár hónapokon át életben maradhatnak, a kifejlett bolha csak néhány napig élhet túl a gazdaállat jelenléte nélkül. Emellett a bábok ellenállóak a különféle bolhairtó készítményekkel szemben is.
  4. A kifejlett bolhák , a lárvákkal ellentétben, keresik a fényes területeket, a talaj felszínén tartózkodnak, hogy minél könnyebben megtalálják a gazdaállatot. Átlagos körülmények között a felnőtt bolha három hétig él, és ezalatt naponta kb. 40 tojást rak. A bolha teljes életciklusa 14-28 nap alatt zajlik le, a környezeti körülményektől függően.

Azon kívül, hogy csípésük kellemetlen a kutyának, okozhatnak más bajt is a bolhák?

A kutya bolhásság, az arra érzékeny kutyáknál a bolhák nyála allergiás reakciót vált ki, ami extrém viszketésben és vakaródzásban nyilvánul meg. A kutya néhány óra alatt véresre vakarhatja-rághatja magát, elsősorban a faroktő tájékán. Mivel az allergiás reakciót akár már egy bolha csípése is kiválthatja, az érzékeny kutyák esetén különösen fontos odafigyelni a bolha ellenes kezelések rendszerességére!

Mivel a bolhák vérszívó élősködők, a súlyos fokú bolhásság akár vérszegénységhez is vezethet. Erre elsősorban rossz körülmények között tartott, kistestű, fiatal kutyák esetén lehet számítani. Emellett a bolhák más fertőzéseket is közvetíthetnek, illetve ők a kutya uborkamagképű galandférgének ( Dipylidium caninum ) köztigazdái is. Ez az oka annak, hogyha kutyája bolhás, állatorvosa minden esetben ajánlja a bolhairtás mellett kedvence egyidejű féreghajtását is.

Milyen készítményekkel kezelhetem a kutyám?

Szinte minden esetben a könnyen és gyorsan használható spot-on készítmények alkalmazását ajánljuk. Ezek közös jellemzője, hogy egy kis mennyiségű folyadékot kell a kutya bőrére csepegtetni, ami a bőrön át felszívódik, majd a faggyúmirigyeken át kiválasztódva fejti ki bolhaellenes hatását. Nagy előnyük még, hogy akár több hónapos védettséget adnak az újrafertőződéssel szemben is.

Ha mégis samponnal, sprayvel szeretné kezelni kutyáját, az ajánlott készítményekről szívesen adunk felvilágosítást.

Hogyan akadályozzam meg a kutyám újrafertőződését?

A kutya bolhásság kezelésére használt spot-on készítmények rendszeres alkalmazásával megelőzheti kedvence újrafertőződését is. Erre a célra egy jó minőségű bolhanyakörv is alkalmazható. Ha felkeresi rendelőnket, szívesen adunk önnek bővebb tájékoztatást az ajánlott készítményekről.

Amennyiben további segítségre van szüksége kutya bolhairtással kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.