Viszketés és vakaródzás /kutya/

Miből tudom hogy a kutyám többet vakaródzik, mint kellene?

Az egészséges kutyák esetében is megszokott a rendszeres vakaródzás. A következő esetekben kell arra gondolnia, hogy a vakaródzás hátterében valamilyen betegség vagy fertőzés áll:

  • A kutya egy pontot vakar, rágcsál vagy nyalogat kitartóan a testén
  • Szőrhullás, a bőr kipirulása, pörkök megjelenése az érintett bőrön
  • Világos szőrű állatokon a szőr elszíneződése a lábvégeken, egyéb testrészeken (ugyanis a kutyák azt a viszkető testrészt, amit vakarni nem tudnak, kitartóan nyalogatják, és ez vezet a szőr elszíneződéséhez)
  • A kutya pihenés közben is gyakran felriad, és hevesen elkezd vakaródzni, vagy rágcsálni önmagát.
  • Erős korpázás is jelentkezik a vakaródzás mellett.

Ezt is olvassa el: Kutya bőrgyógyászat

Mik a kutya vakaródzás okai?

A kutya vakaródzás számos betegség tünete lehet. Rendszerint nem mondható ki az első vizsgálat után, hogy pontosan mi áll a vakaródzás hátterében. A bőrbetegségek az állatoknál sem tartoznak a könnyen diagnosztizálható és meggyógyítható problémák közé, így egyéb vizsgálatokra is szükség lehet ahhoz, hogy megtaláljuk a vakaródzást kiváltó okot. Mindazonáltal a leggyakrabban az alábbi betegségek kísérő tünete a bőr viszketése:

  • Bűzmirigy gyulladás
  • Bolhanyál allergia
  • Egyéb allergiás megbetegedések (táplálékallergia, pollenallergia stb.)
  • Egyéb külső élősködők (rühatkák, ragadozóatka fertőzés)

Mégis, hogyan diagnosztizálhatóak ezek a betegségek?

Az alapbetegség felderítésekor először a leggyakrabban előforduló problémákra kell fordítani a figyelmet, így a bűzmirigy vizsgálata, illetve a kutya bolhátlanítása az elsődleges feladat. Ezenkívül szükség lehet bőrkaparék illetve szőrminta vételére és ezek laboratóriumi vizsgálatára is. Az allergiás eredet tisztázása érdekében a visszatérő, viszketéssel járó bőrbetegségek esetén allergiavizsgálat elvégzése, illetve a táplálékallergia felderítésére speciális diéta etetése válhat indokolttá. Ezek mellett gyakran vérvétel is szükséges, hogy közelebb juthassunk a diagnózishoz.

Látható, hogy az esetek egy részében meglehetősen hosszadalmas a diagnózishoz vezető út, azonban elegendő türelemmel végül kideríthető a vakaródzás valódi oka. Arra is fel kell készülnünk azonban, hogy egyes kutyáknál az alapbetegség élethosszig tartó kezelést és odafigyelést igényel.

Minden vakaródzás hátterében ilyen súlyos, a probléma?

Nem, szerencsére az esetek döntő részében a vakaródzás csak átmeneti, leggyakrabban a bolhanyál allergia vagy bűzmirigy gyulladás okozza.

Egyes fajtáknál gyakoribbak a viszketéssel járó betegségek?

Bármely kutyában kialakulhat bőrviszketéssel járó allergiás betegség, azonban egyes fajták egyedei rendszerint érzékenyebb bőrűek a többinél. Gyakoriak az ilyen természetű problémák a westiek, spánielek, uszkárok, retrieverek, francia bulldogok , mopszok között.

Amennyiben további segítségre van szüksége, mert a kutyája túl sokat vakaródzik kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.