A beteg macska ápolása

Tájékoztatónkkal a beteg macska ápolása, ellátása során szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg önnel. Így szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, mivel ilyen helyzetben a cicák gyakran nem kellően együttműködőek, ami sokszor megnehezíti a kezelést.

Nagyon fontos azonban, hogy az állatorvos utasításait a lehető legpontosabban kövesse, illetve, ha ez nehézségekbe ütközik, beszélje meg vele a problémát, hogy együtt megtalálják a megfelelő megoldást. Kérjük lehetőség szerint tartsa be a kontroll vizsgálatok időpontjait is. Ezek mellett, ha rosszabbodást, vagy szokatlan jeleket vesz észre a cica állapotában, mielőbb tájékoztassa állatorvosát!

A megfelelő hely kiválasztása, a beteg macska számára

A beteg cica számára nagyon fontos a megfelelően meleg, száraz és nyugodt pihenőhely biztosítása. Ha kijárós cicája van, gyógyulásáig célszerű őt a lakásban tartani. Bizonyos esetekben szükség lehet a cica melegítésére. Erre a célra jól használható például elektromos melegítőpárna, vagy melegvízzel töltött palack. Az infralámpát csak nagyon óvatosan használja, mert ezzel könnyen az ellenkező hatást érheti el, és a cica a túlzott meleg elől a lakás hideg részébe megy pihenni. Az almostálcát is a cica pihenőhelye közelében célszerű elhelyezni, hogy minél könnyebben elérhesse azt.

Ezt is olvassa el: A macskanátha

A beteg macska etetése, itatása

Cicák esetében gyakran az étvágytalanság a betegség első jele. Fontos, hogy figyelje a beteg cica étvágyának alakulását és főleg a vízfogyasztást. Ha a cica nem hajlandó inni sem, mindenképpen konzultáljon állatorvosával, ugyanis ez viszonylag gyorsan kiszáradáshoz vezethet, amit infúzió adásával szükséges megelőzni.

Az egészséges cicák, ha nem száraztápot kapnak, elég keveset isznak, ugyanis a táplálékból veszik fel a szükséges folyadék egy részét. Azonban ha a cica nem eszik, viszonylag több vizet kell elfogyasztania ahhoz, hogy fedezni tudja az igényét. Ezért, ha magától nem iszik, meg lehet próbálni egy fecskendő segítségével megitatni. Ezt a legtöbb cica nem veszi jó néven, így ha nagyon ellenkezik inkább ne erőltesse az itatást. Ekkor viszont mindenképpen infúzió adásával kell pótolni a folyadékot!

A cicák (főleg a kissé túlsúlyosak) nagyon rosszul tolerálják a hosszabb koplalást. Ennek oka, hogy ilyenkor hirtelen nagyon gyors zsírbontás indul meg szervezetükben, ami komoly megterhelést jelent a máj számára, és ez az alapbetegséget tovább súlyosbíthatja. Ezek alapján érthető, hogy a beteg cica táplálása nagyon fontos részét képezi kezelésének. Az étvágytalan cicát naponta többször is meg kell kínálni friss, magas energiatartalmú, könnyen emészthető eleséggel.

A táplálék langyosításával, vagy kézből történő etetéssel próbáljuk rávenni a cicát arra, hogy legalább néhány falatot elfogadjon. Ha így sem hajlandó elfogadni az ételt, pépes eleséget akár fecskendőn keresztül is megpróbálhatunk adagolni neki. Erre a célra már kaphatók különféle paszták, vagy vízben feloldható instant eleségek, amik koncentráltan tartalmazzák a cica számára legfontosabb tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Fontos, hogy bizonyos betegségek esetén a cicának speciális diétára lehet szüksége, ennek részleteiről állatorvosa adhat tájékoztatást. Ha az új eleséget nem szívesen eszi kedvence, célszerű fokozatosan hozzászoktatni, vagyis az újat a megszokott táppal, vagy kedvenc ételével összekeverni, és így kínálni neki.

Tisztálkodás

A legtöbb beteg cica átmenetileg abbahagyja a tisztálkodást, így napokon belül nagyon csapzottá válik. Segítsen macskájának azzal, hogy a szem, az orr és a száj környékét szükség szerint naponta többször nedves ruhával megtisztítja a váladéktól, ételmaradéktól. Ha a cica nem ellenkezik, a szőr átfésülése is sokat segíthet. Erre főleg hosszú szőrű cicák esetén van szükség.

Gyógyszerbeadás macskának

A gyógykezelés részeként állatorvosa gyakran ír fel tablettát vagy egyéb szájon át beadható gyógyszert. Nagyon lényeges, hogy ezeket az állatorvos által előírt adagban és időpontokban beadja a cicának. Ha nehézséget okoz a tablettabeadás, azonnal jelezze ezt állatorvosának.

Esetenként lehetőség van folyékony vagy paszta kiszerelésű gyógyszerekkel helyettesíteni a tablettát. Az is megoldás lehet, ha a tablettát kevés vízben feloldva azt fecskendő segítségével adja be a cicának.

Csak az állatorvos által ajánlott gyógyszereket adja, a cicának.

Fontos, hogy az egyes emberek számára készült láz és fájdalomcsillapítók mérgezőek lehetnek a cicák számára, így ezek adását mindenképpen kerülje el.

Meg kell még jegyezni, hogy egyes cicák a tabletta beadását követően extrém mértékben elkezdenek nyálzani. Ez a jelenség nagyon ijesztő, azonban gyorsan elmúlik, és a cicának semmi baja sem lesz tőle.

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal szolgálhattunk beteg kedvence ellátásához, ha ezen felül bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben további segítségre van szüksége, beteg macskájának gondozásával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.