A kutya fogkövesség

Gyakori a kutyák fogainak a megbetegedése?

A különféle fogproblémák előfordulása nagyon gyakori a kutyák és cicák között. Idősebb kedvenceink több mint 70%-a szenved enyhébb-súlyosabb fogászati betegségben. Ennek ellenére kifejezetten fájdalomra utaló tüneteket / a szájszagot leszámítva/ csak ritkán tapasztalunk. Sajnos a kutyák rossz fogai is gócpontok lehetnek, amihez egyéb szervek megbetegedései is társulhatnak.

Az állatok fogproblémái hasonlítanak az emberekéhez?

Nem. Míg emberekben a leggyakoribb probléma a fogszuvasodás, ez az állatok között igen ritkán fordul elő. Náluk inkább a kutya fogkövesség és ennek következtében a fogíny és a fogágy gyulladásos, sorvadásos megbetegedése a gyakori.

Hogyan alakulnak ki ezek a betegségek?

A betegség rendszerint a kutya fogkövesség során veszi kezdetét. A fogak tövénél felhalmozódó fogkőnek több káros hatása is van. Egyrészt a fogíny sorvadását okozza, majd a benne megtelepedő baktériumok rövidesen kialakítják a fogínygyulladást is. Ha nem kezeljük időben a problémát, a gyulladás továbbterjed a fogíny alatt a fogat tartó csontokra és a foggyökérre is. Ezen folyamatok következtében a fog meglazul, és végül kiesik.

Mi az a kutya fogkövesség, és milyen problémákat okozhat?

Minden háziállatunk szájüregében baktériumok milliói élnek. Ezek egy része a fog felületét borítja be, láthatatlan filmréteget, lepedéket alkotva rajta. Egészséges állatoknál a rágás során a lepedék letörlődik. Ha valami miatt lehetőség adódik rá, a lepedék megvastagszik, a nyálból kiváló ásványi anyagok rakódnak le benne, és fogkő formájában láthatóvá válik. A fogkő elsősorban a fog tövénél halmozódik fel, és nyomást gyakorol a fogínyre, ami elkezd sorvadni, így a fog elveszti stabilitását.

A baktériumok miatt kialakuló gyulladás következtében a fog körüli szövetek először kipirulnak , a fogíny már enyhe sérülések miatt (pl. bot rágcsálása) is vérezni kezd. Később kialakul a jellegzetes szájszag a gyulladt szövetek bomlása és az elszaporodó baktériumok tevékenységének következtében. A folyamat nagyon fájdalmas, a kutyák nem szívesen rágnak, étvágyuk szeszélyessé válhat, válogathatnak. A nyálzás, a száj gyakori nyalogatása is megfigyelhető.

A fogkövességnek a szájüregben látható elváltozásokon kívül általános hatása is lehet. A fog körüli szövetekben szaporodó baktériumok a vérkeringésbe is bejuthatnak, és így a szervezet bármely pontját elérhetik. Ennek következtében a vesékben, a szívbillentyűkön és akár a májban is okozhatnak nagyon súlyos gyulladásos betegségeket.

Megelőzhető a kutya fogkövesség?

A kutya fogkövessége kialakulásának gyorsasága lelassítható a speciálisan erre szolgáló jutalomfalatok és fogkőképződést gátló tápok, etetésével, ivóvízbe keverhető fogkőoldók itatásával. A leghatásosabb  a rendszeres fogmosás , az ilyen célra szolgáló, kutyák számára kifejlesztett fogkrémekkel. Emberek számára készült fogkrémeket tilos használni! Lehetőség szerint kerüljük a kutyák „nasiztatását”, ami nem csak a fogakat károsítja, hanem előnytelen testsúlyra nézve is.

Ezek a készítmények a kialakult fogkövességet is megszüntetik?

Nem. Ha már egyszer kialakult a fogkő, annak eltávolítása csak állatorvosi beavatkozás során lehetséges.

Ezt is olvassa el: Gyógyszer beadás kutyának

Hogyan távolítható el a kutya fogkövesség?

Az esetek döntő többségében a beavatkozást bódításban végezzük el. Mivel maga a beavatkozás nem jár olyan fájdalommal, mint egy műtét, rendszerint felületesebb altatást alkalmazunk egy olyan készítménnyel, melynek hatása szükség esetén azonnal felfüggeszthető, és a kutya felébreszthető. Így akár idősebb állatokat is nagy biztonsággal lehet kezelni.

A fogkő eltávolítást egy ultrahangos fogkőleszedővel végezzük. Esetenként szükségessé válhat a meglazult fogak eltávolítása is.

Mire kell odafigyelnem a beavatkozás után?

A fogkő eltávolítás után azonnal haza lehet vinni a kutyát , aki legtöbbször már éber állapotban várja önt rendelőnkben. Ennek ellenére még néhány órán keresztül, amíg teljesen magához nem tér nem kaphat sem enni, sem inni a félrenyelés veszélye miatt. Ezután pár napig, főleg ha foghúzás is történt, célszerű könnyen rágható eleséggel etetni. Nagyon jó ilyenkor a nedves /konzerv/ táp adása. A fog helyén maradt szövethiányok 4-5 nap múlva begyógyulnak, és ettől fogva vissza lehet térni a megszokott eleséghez.

A beavatkozás után egy 24 órán át hatékony fájdalomcsillapító injekciót adunk. Ha csak a fogköveket kellett eltávolítani ez rendszerint elégséges. Ha foghúzásra is sor került, még egy-két napig szükség lehet  fájdalomcsillapítókra. Fontos, hogy csak az általunk ajánlott tablettát használja, ugyanis az emberek számára készült tabletták egy része mérgező lehet kutyákra cicákra.

Ha a fogkövesség és az ínygyulladás nagyon súlyos mértékű, antibiotikumok adására is szükség van, esetenként a beavatkozás előtti időszakban is.

Szükséges előre bejelentkeznem, ha le szeretném szedetni a kutyám fogköveit?

Kérjük, hogy előzetes állapotfelmérésre jelentkezzen be, amikor meg tudjuk beszélni, hogy a fogköveket mikor tudjuk eltávolítani valamint mi az ön teendője a beavatkozás előtt!

Hogyan akadályozhatom meg a fogkő újraképződését a beavatkozás után?

A lepedék már néhány órával a beavatkozás után elkezd újraképződni a fogak felszínén. Ha lehetséges, érdemes minél hamarabb elkezdeni a rendszeres fogmosást és a fogkőképződést gátló tápok etetését is valamint az eleségbe keverhető por adását.

Amennyiben szereretné kutyáján fogkőeltávolítást végeztetni kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.