A cicák felső légutainak a betegségei, a macskanátha

Néhány szó a felső légutakról:

A felső légutakat az orrjáratok, a torok (a gége és a garat) és a légcső alkotja. Mivel a szem kötőhártyája és a felső légutak a könnycsatornán keresztül csatlakoznak, gyakori, hogy a felső légutak megbetegedését kötőhártya gyulladás is kíséri. Így ebből a szempontból célszerű a kötőhártyát is a felső légutak kiegészítő részeként tekinteni.

Milyen tünetei vannak a felső légúti betegségnek, és milyen a macskanátha?

A betegség először tüsszögéssel, könnyezéssel, enyhe orrfolyással jelentkezik. Ezután, ha a kezelés nem kezdődik meg, a kiváltó októl függően az orrfolyás és a könnyezés súlyosbodhat, és sűrű, sárgás-gennyes jellegűvé válhat az ürülő váladék. Emellett a cica légzése is akadályozottá válhat, ilyenkor látható erőlködés kíséri a légvételeket. Az orrhát duzzanata, gyakori tüsszögés is kísérheti ezeket a tüneteket. Mivel a szaglás igen fontos a táplálékfelvétel szempontjából is, a cica étvágytalanná válik, mivel az orrban felhalmozódó váladék miatt nem érzi az eleség illatát. A nyelés is fájdalmassá válhat a torokgyulladás következtében, így nyálzás is sok esetben megfigyelhető.

Ha a fertőzés tovább terjed, és eléri a tüdőt is, a légzés nehezítettsége fokozódik, magas láz és igen nagyfokú elesettség jelentkezik.

Milyen baktériumok és vírusok okozhatnak ilyen betegséget, a cicákban?

A felső légutak gyulladása és a macskanátha, sajnos a cicák meglehetősen gyakori, és nem egyszer nagyon súlyos betegsége. Több vírus és baktérium is okozhat ilyen tüneteket. A vírusos légúti fertőzések közül a legelterjedtebb a macska rhinotracheitise és a macska vírusos náthája.

Ezek ellen a betegségek ellen már harminc éve léteznek oltóanyagok, így a vakcinázások elterjedésével párhuzamosan a megbetegedő cicák száma is csökken. Azonban ezek a vírusok még mindig itt vannak a környezetünkben, ugyanis egyes felmérések szerint, a betegségen átesett, de akár az ellenük oltott cicák is hosszú ideig hordozzák a kórokozókat szervezetükben.

Ez azt jelenti, hogyha ezek a cicák egy, a betegségre fogékony (nem oltott) cica mellé kerülnek, azt megfertőzhetik, és benne kialakul a betegség.

Ezt is olvassa el: Beteg cica ápolása

Több baktérium is okozhat felső légúti fertőzést, ez a macskanátha oka is. Okozhat még önállóan kialakítva a tüneteket, vagy a vírusos fertőzés miatt sérült nyálkahártyát megtámadva, másodlagos fertőzésként súlyosbítva az alapbántalmat. Egyes baktériumok ellen rendelkezünk oltóanyaggal (pl. Bordetella bronchiseptica, Chlamidophila felis), ezek azonban viszonylag rövid ideig tartó védelmet adnak, illetve az elérhető immunitás nem teljes. Ez azt jelenti, hogy a betegség enyhébb formája még a rendszeresen oltott cicákban is kialakulhat. Éppen ezért ezen vakcinák széleskörű alkalmazása nem terjedt el, azonban beadásuk egyes esetekben célszerű lehet. Ezek mellett azonban számos más baktérium is csatlakozhat társfertőzésként, melyek ellen nem rendelkezünk oltóanyaggal.

Más okai is lehetnek a felső légutak betegségeinek?

A vírusos és baktériumos fertőzések csak egy részét képezik a légutak betegségeinek. Bár az egyéb okok ritkábbak, sosem szabad elfelejteni, hogy számtalan ok miatt lehet a cicának orrfolyással, tüsszögéssel járó betegsége. Ha a tünetek súlyosak, vagy a gyógykezelés nem hoz látványos eredményt, mindig javasolt egyéb, kiegészítő vizsgálatokat végezni, hogy megtudhassuk, mi áll a tünetek hátterében.

Az orrfolyás hátterében állhat akár az orrüreg daganatos megbetegedése, vagy jóindulatú növedékek jelenléte az orrjáratokban. Ritkán gombás fertőzés is okozhat súlyos, szűnni nem akaró orrfolyást. Ezek kizárására röntgenvizsgálat vagy az orrváladék laboratóriumi vizsgálata alkalmas.

Cicák esetében nem ritka, hogy a felső légúti panaszokat allergia okozza. Ennek súlyosabb formája lehet, mikor a tüdő is érintett, és a cica nagyon súlyos légzési nehézségben szenved. Az allergia eredetének felderítése rendszerint nem könnyű, mivel azt szinte bármilyen, a cica környezetében jelenlévő anyag okozhatja, például poratka, pollenek, eleség stb.

Ezeken kívül például sérülés, az orrjáratban lévő idegen test, de akár a fogak betegségei is okozhatnak orrgyulladást, és felső légúti tüneteket.

Hogyan diagnosztizálható a betegség kiváltó oka?

Látható, hogy milyen változatosak lehetnek a kiváltó okok, így megérthető, hogy a betegség diagnosztizálása esetenként viszonylag időigényes. Fontos, hogy tájékoztassa állatorvosát kedvence korábbi, esetleg hasonló betegségeiről, vagy arról, ha valamilyen baleset érte a cicát. A cica részletes vizsgálata mellett szükség lehet vérvételre, az orrváladék laboratóriumi vizsgálatára és röntgenvizsgálatra is.

Gyógyíthatók ezek a betegségek és a macskanátha?

A fertőzések gyógyítása megfelelő antibiotikumok alkalmazásával lehetséges, ha daganat vagy beékelődött idegen test okozza a tüneteket, annak műtéti eltávolítása lehet javasolható. Az allergiás eredetű panaszok kezelése is lehetséges, bár ebben az esetben végleges gyógyulás csak akkor várható, ha az allergiát kiváltó anyag beazonosítható, és a cica környezetéből eltávolítható.

A vírusos betegségek esetében a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A cica évente történő vakcinázására abban az esetben is szükség van, ha kedvence sosem hagyja el a lakást, és közvetlenül nem érintkezik fajtársaival. Ennek oka, hogy ezek a vírusok viszonylag ellenállóak, így akár ön is hazaviheti őket a kezén vagy cipőjének talpán.

Amennyiben úgy véli, cicája felső léguti megbetegedésben szenved kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.