Tanácsok kezdő kutyásoknak

Tudjuk, hogy fontosak a Tanácsok kezdő kutyásoknak! De kérem, engedje meg, hogy előbb gratuláljunk önnek új kutyájához! Az alábbiakban néhány olyan fontos információval járulunk hozzá ahhoz, hogy kedvencével hosszú, boldog éveket tölthessenek el együtt. Az alábbi sorokban olvasható tanácsok kezdő kutyásoknbak, akik kimondottan szakvéleményre alapozva szeretnék megkezdeni új életüket, első kutyájukkal.

A legfontosabb tanácsok kezdő kutyásoknak:

Kutya védőoltások

A kiskutyákat a leggyakoribb fertőző betegségek elkerülése érdekében védőoltásban kell részesíteni. Ezek közé tartozik a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás, a parainfluenza vírus okozta felső légúti gyulladás, valamint a leptospirózis. Természetesen a veszettség elleni védőoltás kötelező.

Az alapimmunitás elérése érdekében 6 hetesen javasoljuk a parvo elleni védőoltást, majd háromszor két hetes időközzel a kombinált védőoltást, végül a veszettség elleni védőoltást. A 3 hónapos kort betöltött kutyákat egyedi azonosítóval mikrochipel kell ellátni. A chipezetlen kutyákat, TILOS veszettség ellen oltani!

A veszettség elleni oltást a törvényi előírásoknak megfelelően 6 hónapon belül meg kell ismételni.A védettség fenntartása érdekében a kombinált+veszettség elleni védőoltást évente ismételni kell.

Közösségbe járó kutyák esetében pl.: kutyaiskola, futtató, panzió indokolt a kennel köhögés elleni védőoltás is.

Ezt is olvassa el: Kennelköhögés

Kutyák külső- belső élősködői

A kutyákban gyakran előfordulnak külső-belső élősködők, pl.: bolha, kullancs, rüh, bélparaziták, vérparaziták stb. Az ellenük való folyamatos védekezés ajánlott, mert sokukra az ember is fogékony /zoonosis/valamint a kutya számára is veszélyes lehet.

A kölykök féreghajtását már két hetesen el kell kezdeni és 10 hetes korukig 2 hetente, majd 3 havonta szükséges ismételni. Erre többféle széles hatásspektrumú paszta, illetve tabletta létezik. Fontos, hogy az egy háztartásban élő valamennyi húsevőt /kutya, macska, görény/ egyszerre kell féregteleníteni ill. bolhátlanítani, mivel egymásnak átadhatják a fertőzést.A kutyákat tanácsos 3 havonta féregteleníteni. Avadászkutyákat havonta kell féregteleníteni!

A külső élősködők ellen lehet spot-on „cseppentős” készítményeket rendszeresen használni amit a bőrre és nem a szőrre kell csepegtetni, a használati utasításnak megfelelően.
A spot on készítmények közül azt javasoljuk amik egyaránt hatnak a külső és belső élősködőkre valamint a szívféreg lárvákra is is.
Biztosabb megoldás a tablettás védekezés a „3 az 1”-ben bolhák, kullancsok , szívférgek, bélférgek ellen.
Sajnos a szívféreg elleni védekezést már kölyökkorban el kell kezdeni és a kutyák életének a végéig folytatni kell!

Tanácsok kezdő kutyásoknak a kutyák etetése, itatása, fürdetése kérdésekben

Mint minden állatnál a kutyánál is nagyon fontos, hogy folyamatosan legyen előtte friss ivóvíz. Ennek fogyását célszerű számon tartani, mert a megnövekedett mennyiségű vízivás számos betegség kezdeti tünete lehet.

1/2 éves korig háromszor, 1/2 – 1 éves kor között kétszer 1 éves kor fölött naponta egyszer kell a kutyákat etetni. Érdemes a prémium minőségű tápokat,  megvenni, mert biztosak lehetünk benne, hogy ezek a kutyánk számára optimális összetételűek. Ezek a tápok nedves ill. száraz formában is kaphatóak. A száraz táp adagolási útmutatója, egy átlagos kutyához van méretezve. Ha azt látjuk, hogy az adott mennyiség mellett fogy/hízik a kutya, akkor nyugodtan emelhetjük/csökkenthetjük a táp adagját 10-15-20%-al.  Egyébként a látszólag kis mennyiségű táp a gyomorban vízzel keveredve kb.5x-re megduzzad.

Ezt is olvassa el: Kutya fogkőeltávolítás

A kutyák kevés ízt éreznek, de a sós ízt ők is érzik és szeretik. Ezért nehéz a gyengébb minőségű tápról vagy a nyers etetésről átszoktatni őket, a csökkentett sótartalmú prémium tápokra.

A legfontosabb tanácsok kezdő kutyásoknak, hogy az emberek számára készült ételekkel a „nasiztatást” mindenképp el kell kerülni. Ugyanis elhízáshoz, fogkőképződéshez,valamint emésztőszervi problémákhoz vezethet. Nasi alatt NEM CSAK az édességet, hanem minden olyan ételt értünk amit a kutya a főétkezéseken kívül kap.

Apró csontokat valamint baromfi csöves csontjait kutyának adni nem tanácsos, mivel szoruláshoz ill. a bélfal sérüléshez vezethet. Az emberi fogyasztásra szánt húskészítményeket (pl. virsli, kolbász, májkrém) magas fűszer, só és adalékanyag tartalmuk miatt szintén kerülni kell. Húsokat csak hőkezelve adjunk a kutyánknak /Salmonella, E. coli /. Sertéshúst nyersen adni tilos!

A szőlő, mazsola, hagyma, fokhagyma, csokoládé, xylitol/nyírfacukor/ ,a kutyák számára mérgező, ezért nekik nem adható. A burgonya etetése nem javasolt –mivel a benne levő krumplicukrot nem bontódik le.

A kutyákat általában 1-2 havonta javasolt jó minőségű kutya samponnal fürdetni.  Fürdés után  fontos a sampont alaposan kiöblíteni a szőrből, és a füleket szárazra törölni. Emberek számára készült samponok kutyának nem ajánlottak. A gyakoribb samponos fürdetés könnyen a bőr kiszáradásához és ez által bőrgyulladáshoz vezethet! A teljes testfelületet, a lábvégeket tiszta vízzel naponta akár többször is nyugodtan le lehet mosni, ha szükséges.

A kutyák ivartalanítása

Azokat az állatokat, akiket nem akarnak tenyésztésbe vonni, érdemes ivartalanítani a nem kívánt vemhesség, illetve az ivarzás izgalmi tüneteinek elkerülése érdekében. Kimutatható, hogy az ivartalanított állatok hosszabb életűek, ritkábban betegszenek meg. Az ivarzás mind a kutya, mind a gazda számára megterhelő.

Az ivartalanítást az nőstényeknél első ivarzás előtt, hímeknél 8-10 hónapos korban ajánljuk a műtétet elvégeztetni.

Ezt is olvassa el: Kutya és macska ivartalanítás

Amennyiben úgy érzi,, hogy további szaksegítségre van szüksége kutyatartással kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.