Tanácsok kezdő macskatartóknak

Engedje meg, hogy új cicájához gratuláljunk! Az alábbi tanácsok kezdő macskatartóknak olyan információk, amelyekkel hozzájáruljuk, hogy cicájukkal hosszú, és egészséges éveket tölthessenek el együtt.

Tanácsok kezdő macskatartóknak: a védőoltások macskáknak

A kiscicákat a leggyakoribb fertőző betegségek elkerülése érdekében védőoltásban kell részesíteni.

1. Alap /core/ vakcinák

Ezek a védőoltások mindenféleképpen javasoltak a cicák részére, mivel a légúti vírusok a levegővel terjednek ezért a csak lakásban tartott cicák is fertőződhetnek.
Ezek közé tartozik a macskanáthát okozó calicivirus, a rhinotracheitist (orrüreg-, légcsőgyulladás) okozó herpesvírus, valamint a panleukopeniát okozó parvovírus ami hányással, hasmenéssel jár A fenti három betegség ellen kombinált vakcina van forgalomban.

2. Kiegészítő vakcinák

Leucosis elleni védőoltás
Kijárós, más cicákkal való találkozás esetén az immunrendszert megtámadó és nyirokcsomók daganatos betegségeit okozó macskaleukózis elleni védőoltás.
A leukózis elleni védőoltás előtt a cicákat leucosira tesztelni kell!

3. Macska oltások sorrendje

Az alapimmunitás elérése érdekében 9 hetes korban, majd 12 hetes korban a macskanátha, rhinotracheitis és panleukopenia elleni kombinált védőoltást, 15 hetes korban a veszettség elleni védőoltást kapja a cica.

A védettség fenntartása érdekében a kapott védőoltásokat ÉVENTE ISMÉTELNI KELL!

A macskák külső- belső élősködőik

A csak lakásban élő cicákon is nem ritkán előfordulnak külső-belső élősködők, pl.: bolha, fülrüh, orsó és galandférgek. Az élősködők mikroszkopikus méretű petéit cipővel, ruházaton, haza lehet vinni, de akár a széllel is bekerülhetnek a lakásba. Az ellenük való védekezés saját érdekünkben is lényeges, mivel egy részükre az ember különösen a gyermekek fogékonyak.

A legfontosabb tanácsok kezdő macskatartóknak az, hogy kölykök cicák féreghajtását már 2 hetesen el kell kezdeni, és 10 hetes korukig 2 hetente, majd 3 havonta tanácsos ismételni.

A féreghajtást kölyök, és felnőtt korban szájon át adható pasztával végezzük. Lehet csepegtetős készítményt is /spot on/, használni, ami 1 hónapig féreghajtó, bolhairtó, rühatka irtó hatással rendelkezik. A készítmények között vannak olyanok, amitket már fiatal kortól lehet alkalmazni.

A cicák – ellentétben a kutyával, viszonylag ritkán lesznek bolhaallergiásak. A sűrű szőrzetben nehéz észrevenni a bolhákat. ezért, sok esetben a gazdik –tévesen- azt hiszik, hogy a cicájuk nem bolhás, öntisztító. A cicák bolhái hajlamosak átmenni az emberre, elsősorban a lábszáron okoznak csípéseket.

Felnőtt és kölyök korban a cseppentős készítmények vagy tabletta havonkénti alkalmazásával irthatjuk ki a bolhákat. Sok cica nehezen vagy nem viseli el a bolhanyakörvet. Kutyák számára készült bolhairtó cseppeket TILOS a cicára rakni, mert számukra annyira mérgező, hogy akár halálhoz is vezethet! 

Ezt is olvassa el: A macskanátha

Tanácsok kezdő macskatartóknak: a macskák etetése, itatása

Minden állatnál nagyon fontos, hogy folyamatosan legyen előtte friss víz. Ennek fogyását tanácsos figyelni, mert a megnövekedett mennyiségű vízivás számos betegség tünete lehet.

A cicák étvágya sokszor kiszámíthatatlan. Vannak tápok, amiket nem hajlandóak megenni, sőt egyes tápokon belül vannak olyan ízesítések, amitől elfordulnak. Lehet, hogy csak konzervet vagy csak száraz tápot hajlandóak enni. Ez náluk nem kóros, hanem természetes. Nem szabad éheztetni a cicákat, ha 1-2 napig nem hajlandók megenni az adott tápot, akkor váltani kell, mert a májuk csekély zsírtartalma hamar kimerül, ami sárgasághoz és komoly betegségekhez vezethet.

Emberek számára készült ételekkel pl.: virsli, sonka, párizsi NEM TANÁCSOS etetni! Ezek a készételek állományjavítót, ízfokozót, fűszereket, tartósítószert stb. tartalmaznak. Az ilyen ételek etetése egészségügyi problémákhoz vezethet.

A cicák jelentős része tejcukor érzékeny, ami abban nyilvánul meg, hogy hasmenésük van a tejtől. Nekik, csak az állatkereskedésekben kapható speciális cicatejet lehet adni. Sertéshúst nyersen adni TILOS! Húsokat főzés vagy párolás után adjunk a cicának, így elkerülhető, hogy parazitózist vagy hasmenéses fertőzést /Giardia/ kapjanak

Érdemes a prémium minőségű tápokat, megvenni, mert biztosak lehetünk benne, hogy ezek a cicák tápanyag, vitamin, ásványi anyag igényét maximálisan fedezik.
Ha ez valamilyen okból nem megoldható, javasolt olyan gyártó tápját választani, aki kifejezetten cicatáp gyártására szakosodott!

Tanácsok kezdő macskatartóknak: a macska ivartalanítás

Azokat a cicákat, akiket nem akarnak tovább tenyészteni, tanácsos ivartalanítani. A nőstény cica tavasztól őszig 21 naponta ivarzik, mindaddig, amíg nem vemhesül. Az ivarzás 3-5 napja komoly megpróbáltatás az állandó, szokatlan hangú nyávogás és izgatottság miatt mind a cicának, mind a gazdájának. Kandúrok esetében különösen kellemetlen az ivarzási időszakban jelentkező igen bűzös jelölés /spriccelés/ a lakásban.

Ezt is olvassa el: Macska ivartalanítás

A lakásban tartott cicáknál az ivartalanítást, a 6-8 hónapos kor körül ajánljuk elvégeztetni.

A macskák időskora

Az évek múlásával a cicáknál is megjelenhetnek különböző betegségek. Igen gyakori probléma a fogkövesség. Ez ínygyulladást, valamint igen bűzös leheletet okoz és gyulladásos gócot tart fenn, ezért célszerű még időben eltávolítani. 10 éves kortól ajánlott évente szűrővizsgálatot végezni, ami a fizikális vizsgálaton túl vérvizsgálatot, szükség esetén egyéb kiegészítő vizsgálatokat jelent.

Ezt is olvassa el: Idős macskák gondozása

Amennyiben további macskatartási tanácsokra van szüksége kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.