A bűzmirigy gyulladás

Kutyák esetén ismert betegség, a bűzmirigy gyulladás. A bűzmirigyek a végbélnyílás két oldalán, szimmetrikusan helyeződő zsákszerű szervek. A zsákokat belülről speciális sejtek bélelik, ezek felelősek a jellegzetes szagú váladék termeléséért. A mirigyekből egy-egy kivezetőcső indul, nyílásuk a végbél végső szakaszának nyálkahártyájában található.

Mi a bűzmirigyek funkciója?

A mirigyek váladéka, a kutyák névjegykártyájaként, az adott egyed területének megjelölésére szolgál. Mind a szuka, mind a kan kutyák rendelkeznek bűzmiriggyel, melyek váladéka a bélsárürítés során ürül a külvilágra. Emiatt szaglásszák a kutyák előszeretettel egymás bélsarát.

Ezt is olvassa el: Gyógyszer beadása kutyának

Miért jelentős a bűzmirigy?

A bűzmirigy gyulladás a kutyák igen gyakori megbetegedése. A gyulladás rendszerint a kivezetőcsövek elzáródásával kezdődik. Emiatt a váladék felhalmozódik a mirigyek belsejében, és idővel konzisztenciája is egyre sűrűbb lesz. A pangó mirigytartalom ideális környezet a különféle mikroorganizmusok (elsősorban baktériumok) szaporodásához, ennek viszont tályogképződés lesz a következménye.

A folyamat eleinte kellemetlen érzést okoz a kutyának, majd a tályog növekedésével párhuzamosan egyre fokozódik az érintett terület érzékenysége, a végbéltájék bőre kipirul, gyulladttá válik. A képződő tályogok a bőr alatt fájdalmas csomókként tapinthatók ki. Ha a gyógykezelés nem kezdődik meg időben, a tályogok a külvilág felé feltörnek, és vörhenyes, gennyes tartalom ürül belőlük. Súlyosabb esetekben a gyulladás a végbéltájék szöveteiben gyorsan terjed, és azok súlyos roncsolódásához vezethet.

Mik a bűzmirigy gyulladás jelei?

Az első tünet rendszerint a mirigyek feszülése következtében kialakuló kellemetlen érzés miatti „szánkázás” vagy „radírozás”. Ennek során a kutya ülő helyzetben, mellső lábainak segítségével húzza magát, vagyis a földhöz dörzsöli a végbéltájékot. Ezzel egy időben az érintett terület, illetve a faroktő gyakori nyalogatása, harapdálása is feltűnő lehet. A bűzmirigyben pangó váladék emellett elindíthat egy általános, allergiás folyamatot is. Ennek tünete a gyakoribb vakaródzás, a törzs bőrének kipirulása, kisebesedése, de akár a fülgyulladás is. Ahogy a gyulladás súlyosbodik, a kifejezett fájdalom jelei mutatkoznak a kutyán: még a legszelídebb állat is odakap, ha a faroktő tájékát megérintjük.

Mit lehet tenni, ha a kutyámnak bűzmirigy gyulladás jeleit tapasztaljuk?

A bűzmirigy megbetegedése fajtától, testmérettől függetlenül igen gyakori, így ha gyanítja, hogy kutyájának is ez a problémája, haladéktalanul keresse fel állatorvosát. Ha a gyógykezelést még a betegség kezdeti szakaszában végezzük, a gyógyulás rendszerint gyors és látványos, emellett kutyáját sok kellemetlenségtől, fájdalomtól kímélhetjük meg. Ha a gyulladás enyhe fokú, a bűzmirigyben pangó váladék eltávolítása és egy gyulladáscsökkentő injekció elegendő lehet a teljes gyógyuláshoz.

Súlyosabb esetekben a baktériumok elpusztítására antibiotikum adása is szükséges injekcióban, tablettában, vagy esetenként közvetlenül a bűzmirigy üregébe. Ha a probléma igen súlyos vagy a kezelés ellenére gyakran kiújul, a mirigyek műtéti eltávolítása jelenthet végleges megoldást.

Ezt is olvassa el: Tanácsok kezdő kutyásoknak

Gyakori a bűzmirigy gyulladás kiújulása?

Ha kutyájának egyszer már volt problémája a bűzmirigyével, ez azt jelenti, hogy hajlamos erre a betegségre. Sajnos gyakori, hogy a probléma időszakos rendszerességgel visszatér. Így érdemes odafigyelni rá, és az első tünetek jelentkezésekor azonnal felkeresni állatorvosát. A bűzmirigy visszatérő megbetegedése miatt a kivezetőcső károsodhat, átmérője beszűkülhet, és így a képződő váladék természetes úton való távozása egyre nehezebbé válik. Ilyenkor a mirigy rendszeres kinyomása megelőzheti a bűzmirigy gyulladás kialakulását, azonban a túl gyakori ürítéssel mintegy arra késztetjük a mirigy belsejét borító sejteket, hogy egyre több váladékot termeljenek.

Így érthetően kerülni kell, a túl gyakori beavatkozást is. Ha a konzervatív kezeléssel nem oldható meg a probléma, szóba jöhet a bűzmirígyműtét lehetősége. A mirigyek eltávolítása a kutya számára a későbbiekben nem okoz semmilyen negatív hatást. Váladékuk az állat territóriumának megjelölésére szolgált, ez azonban a háziasított, emberek között élő kutyák számára alárendelt jelentőségű.

Milyen veszélyekkel járhat a műtét?

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, ebben az esetben is számolni kell bizonyos komplikációkkal. Az altatási kockázat nagymértékben függ a kutya általános állapotától, és a mai, modern altatószerek alkalmazásával nagymértékben csökkenthető. A műtét után, a seb elhelyezkedése miatt, fokozottan kell ügyelni annak tisztántartására, bélsárral való szennyeződésének minimalizálására.

Naponta többször ajánlott a sebnek és környékének lemosása higított fertőtlenítőszerrel, és néhány napos antibiotikum kúrára is szükség lehet. A műtét következtében a bélsárürítés egy ideig fájdalommal járhat, egyes kutyáknál emiatt szorulás alakul ki. Ennek megelőzésére egy-két hétig kerülni kell kemény székletet eredményező eleségek etetését, és inkább a bélsár puhítására kell törekedni.

Amennyiben úgy gondolja, hogy kutyájának bűzmirígyével problámák adódtak kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.