A kutya szívférgesség teszt

Mi okozza a kutya szívférgességet?

A kutya szívférgesség teszt elvégzése akkor minden kutya esetében szükséges lehet. A kutya szívférgesség, latin nevén dirofilariózis egy komoly, potenciálisan halálos betegség a kutyák számára. Okozója a Dirofilaria immitis nevű vérparazita. A férgek a szívben ill. A környező nagy erekben élnek. A kutyában akár 300 (!) Kifejlett féreg is megtelepedhet. Ez nem azonos a Dirofilaria repens-el ami a bőrben telepszik meg /bőrférgesség/.

Hogyan kerülnek a férgek a szívbe?

A felnőtt szívférgek a szívben és a tüdőartériákban élnek. A test más részén is előfordulhatnak, de ez ritkán történik meg. Az élettartamuk kb. 5-6 év, ami alatt a nőnemű férgek milliónyi utódot hoznak létre. Ezek a kis férgek főként a apróbb erekben telepednek meg. Az éretlen szívférgek nem tudják befejezni életciklusukat a kutyában. Az életciklusukhoz nélkülözhetetlen a szúnyog mint köztigazda. A kutya szívférgesség, kutyáról kutyára nem terjed közvetlenül.

Több mint 30 fajta szúnyog lehet köztigazda. A nőstény szúnyogba a fertőzött kutyából történő vérszívás során bejutnak a mikrofiláriák. A szúnyogban 10-30 napig fejlődnek, majd felvándorolnak a szúnyog szájszervébe. Ettől kezdve a mikrofiláriák képesek arra, hogy a vérszívás során bejussanak a kutyába és elérjék a felnőttkort amikor a lárvák kifejlődtek, bejutnak a véráramba és megtelepszenek a szívben ill. a környező nagy erekben.

Itt 2-3 hónap alatt teljesen kifejlődnek, és elkezdenek szaporodni. Az aktív fertőzéshez, egyértelműen szúnyogra van szükség. Nyáron a „szúnyoginvázió” ideje alatt különösen nagy, de tavasszal és ősszel  is nagy az esélye a fertőződésnek. A fertőzést követően a kutyákban általában 3-4 év  múlva jelentkeznek a az első klinikai tünetek.

Az előzőek alapján ritkán diagnosztizálják 1 éves kor alatt a betegséget, mert a fertőzést követően a lárvák 5-7 hónap múlva lesznek teljesen kifejlett férgek. A fertőzést ami nem azonos a betegséggel természetesen  már kimutatható.

Ezt is olvassa el: Kutya szívférgesség

Mit tesznek a szívférgek a kutyával?

Felnőtt szívférgek (dirofiláriák): a felnőtt férgek akkor okoznak gondot a szervezetben, amikor a szív üregeit vagy az innen kivezető nagy ereket elzárják. Ennek következtében a létfontosságú szervek máj, tüdő, lép stb. Kevesebb vért kap, ami az adott szerv károsodásához vezet.

A legtöbb kutya a fertőzést követően nagy általánosságban legalább két évig nem mutat klinikai tüneteket. Az előzőek miatt a tünetek megjelenésekor, a betegség már előrehaladott állapotban van. A tünetek súlyossága szorosan összefügg a fertőzés mértékével. A legjellemzőbb tünetek: enyhe száraz köhögés, lihegés, gyengeség, idegesség, figyelmetlenség, általános gyengeség, levertség. A tünetek súlyosbodnak a fizikai terhelés során, sőt egyes esetekben ájulás is bekövetkezhet.

A mellkas felett hallgatózva nem megfelelő szívműködés hallható, aminek következtében a has térfogata megnövekedhet, a végtagok vizesedhetnek. A súlyosan fertőzött kutyáknál a fizikai terheléskor ill. Izgalom hatására hirtelen szívhalál következhet be.

Fiatal szívférgek (mikrofilariák) a vérben valamint a kis erekben találhatók. Mivel olyan szélesek mint az erek, ezért elzárhatják azokat, így az adott terület nem jut oxigénhez és tápanyaghoz. Első sorban a tüdőben és a májban okoznak problémát. A tüdő szöveteinek a pusztulása köhögéshez, a májé sárgasághoz, a veséjé a mérgező anyagok felszaporodásához vezet.

Hogyan diagnosztizáljuk, milyen a kutya szívférgesség teszt?

A kutya szívférgesség teszt alkalmazása, a vérből vett mintán történik. A szívférgességet, laboratóriumi körülmények között is ki lehet mutatni, a Knott teszt alkalmazásával. Szívférgesség esetén, azonban sokkal egyszerűbb, a  gyorstesztek használata. A kutya szívférgesség teszt, csupán egy csepp vérből is ki tudja mutatni a fertőzést. Az eredmény, 5-10 percen belül megvan. A kutya szívférgességet DNS vizsgálat alapján is ki lehet mutatni, ez azonban nagyon költséges vizsgálat.
A fertőzöttség kimutatása után, meg kell vizsgálni a szívet /EKG, ultrahang/ valamint vérvizsgálatot kell végezni. Ennek alapján lehet felmérni azt, hogy a férgek milyen károsodást okoztak a szervezetben.

Hogyan kezeljük a kutya szívférgesség betegséget?

A pozitív eredményű kutya szívférgesség teszt utáni kezelésnek, kifejezetten nagy kockázata van. Azonban szerencsére ritka, a végzetes kimenetelű fertőzés. A modern kutya szívférgesség teszt nagyon megbízható, és a fejlett gyógyszerek segítsígével kezelt kutyák, jelentős százalékát kezeljük sikeresen. Egyes kutyákban, előrehaladott szívférgességet lehet diagnosztizálni. Ez azt jelenti, hogy a szívférgek elég hosszú ideje vannak a szervezetben ahhoz, hogy a szívet, májat, vesét és a kis ereket károsítsák. Ezek közül az esetek közül, néhányban a fertőzés annyira előrehaladott, hogy a szervek károsodásait kell kezelni és nem a szívférgességet. Az ilyen állapotban levő kutyák túlélése sajnos csak néhány hét vagy hónap.

Ezt is olvassa el: Gyógyszer beadása kutyának

Hogyan kezelhetők, a kifejlett szívférgekkel fertőzött kutyák?

Minden kezelés “személyre szabott”, ami azt jelenti, hogy a kutya általános állapota, a tünetek súlyossága határozza meg a kezelési protokollt. Általánosságban elmondható, hogy többszöri kezelés és vérvizsgálat szükséges.

Mit tegyek, és mit figyeljek a kutyámon a kezelés után?

Teljes nyugalom létfontosságú a kezelést követően! A gyógyszer adását követően a kifejlett férgek néhány napon belül kezdenek elpusztulni és lebomlani. Továbbá az elhalt férgek tüdő kis ereibe jutnak, amiket ideiglenesen elzárnak majd a lebomlást követően felszívódnak. A férgekből felszabaduló fehérjék súlyos allergiás, esetenként halálos reakciót okozhatnak . Rendkívül fontos a teljes nyugalom, tilos a fizikai megterhelés a kezelést követő 1 hónapon át.

A kezelést követő 1 hét kritikus a a kutya élete szempontjából. A súlyosan fertőződött kutyák esetében a köhögés 6-8 hétig is megmaradhat. Azonnali ellátást igényel, ha a kutya a kezelést követő első héten étvágytalan, liheg, súlyosan köhög vagy vért köhög fel, levert, bágyadt. Ezeket a tüneteket, az esetlegesen kialakuló szív és tüdő elváltozások okozzák.

Egyes esetekben, a kutya szívférgesség kezelése után a férgek okozta elváltozások miatt, élethosszig tartó szívgyógyszer adása válhat szükségessé.

Milyen, a kutya szívférgesség teszt és a kezelés hatékonysága?

Normál, komplikáció mentes esetben a viselkedésbeli pozitív változások gyorsan jelentkeznek. A kutyának visszatér az életkedve, mozgékony lesz, nő az étvágya és elkezd hízni, nem köhög.

A súlyosan fertőzött kutyák kezelése másként történik?

Igen. A kezelést követően folyamatos megfigyelés szükséges legalább 24-48 órán keresztül.

Hogyan tudom megelőzni a kutya szívférgesség fertőzést?

Számos készítmény létezik akár tablettás, akár spot on kiszerelésben, amivel megelőzhető a kutya szívférgesség. Több olyan tablettás készítmény is, van ami  3 az 1-ben hatású. Véd bolha, kullancs, szívféreg, orsóféreg ellen. Ezeket a készítméyneket, havonta kell adni.

Amennyiben úgy érzi, hogy a kutya szívférgesség teszt elvégzése időszerű lenne kedvencének kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.