A szívtágulat /Dilatációs cardiomyopathia/

Mi az a dilatációs cardiomyopathia, a szívtágulat?

A szívtágulat, a cardiomyopathia a szívizom degenerációját jelenti. A degeneráció következménye képen a szívizomzat elvékonyodik. Ez az elvékonyodás különösen a bal szívfél kamrai részén szembetűnő. A vér nyomása a szívüregeken belül, azt eredményezi, hogy az elvékonyodott falak megnyúlnak, és emiatt a szív mérete jelentősen megnövekedik. Ezt az állapotot nevezzük dilatációs cardiomyopáthiának /DCM/.Milyen gyakori ez az elváltozás?

A szívtágulat, a leggyakoribb szívbetegség, a nagytestű kutyákban. Leggyakrabban boxerekben, dobermannokban, dán- dogokban fordul elő. Alkalomszerűen közepes testméretű kutyákban mint cocker spániel, springer spániel,  is megállapításra kerül. A kistestű kutyákban ritkán alakul ki a DCM.

A kutyám hirtelen lelassult, és DCM-et állapítottak meg nála. Ez kialakulhatott ilyen hirtelen?

A szívtágulat, hirtelen súlyos tünetekkel jelentkezhet. Néhány kutyánál súlyos szívelégtelenség alakulhat ki akár néhány óra alatt is. Az első tünetek lehetnek: gyors ziháló légzés, kékes színű nyelv, fokozott nyálzás, ájulás.

Ezt is olvassa el: Kutya belgyógyászati vizsgálatok

Milyen módon lehet diagnosztizálni a DCM-et?

 1. Fonendoszkópos vizsgálat. Ezáltal lehetőségünk van a nem megfelelően záródó billentyűk által okozott zörejeket is azonosítani. Továbbá megállapítható lesz a szívritmus milyensége is /arrhytmia, dysarrytmhia/, és a tüdőhangokat is értékelhetjük.
 2. Vér és vizeletvizsgálatok. A máj és vesefunkciót ellenőrizzük elsősorban, mert ezeknek a szerveknek az elváltozása gyakran következménye a szív elváltozásainak.
 3. Mellkas röntgen. Így megvizsgálható a tüdő és szív állapota. Nem ritkán a bal szívfél jelentősen megnagyobbodik.
 4. EKG. Ez a vizsgálat a szív elektromos aktivitásának mérésén alapul. Segít megállapítani a szívverések számát valamint diagnosztizálhatunk vele bármely abnormális szívritmust is.
 5. Szívultrahang. Ez a vizsgálati módszer adja a legpontosabb információt a szívüregek és szívizomzat méretéről. A szívösszehúzódások mérésével, megbecsülhető a szív teljesítménye.

Kezelhető a szívtágulat?

Több gyógyszert is használunk, a DCM kezelésére. A kezdeti stabilizálás a legfontosabb!

 • Vízhajtók: kihajtják a szervezetből a veséken keresztül a felesleges folyadékot, így csökkentik a szív
  terhelését.
 • Szívtámogató készítmények: fokozzák a szívösszehúzódások erejét
 • ACE gátlók: csökkentik a vérnyomást és megkönnyítik a vér kiáramlását a szívből a testbe
 • Értágítók: tágítják a testben levő artériákat és vénákat, hogy a szív könyebben tudjon vért pumpálni a testbe.
 • Hörgőtágítók: könnyítik a beteg kutyák légzését

Mennyi ideig fog élni a kutyám?

Több tényezőt kell figyelembe venni, a válaszadás előtt. A diagnosztikai vizsgálatok eredménye  ill. a kutya reagálása az alkalmazott gyógykezelésre döntő a prognózis szempontjából. Ha a gyógykezelés megkezdése után nem következik be a kutya állapotában javulás néhány órán vagy napon belül, akkor meglehetősen rosszak a kilátások. A kutyák többségének az állapota a gyógyszeradást követően gyorsan stabilizálódik, náluk a túlélés több hónaptól néhány évig terjed.

Amennyiben további segítségre van szüksége kutyaája betegségével kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.