Kölyökkutya nevelési tanácsok

Először is engedje meg, hogy új kiskutyájához gratuláljunk, és néhány információval hozzájáruljunk az esetleges kezdeti nehézségek leküzdéséhez.

Lehet tanítani egy kölyökkutyát?

Már az első napoktól szükséges a kölyökkutya tanítgatása, ha azt szeretné, hogy mielőbb beilleszkedjen a család életébe. Természetesen eleinte inkább játékos formában, sok dicsérettel próbálja meg elérni célját, és mindenképpen kerülje a szigorú büntetést. Számos, a témával foglalkozó szakkönyv kapható, érdemes néhányat elolvasni, hogy elsajátíthassa a nevelés alapjait, illetve megtudja, mit is várhat el egy kölyökkutyától.

Hogyan játsszak a kiskutyámmal?

Az első napokban nagyon fontos, hogy ösztönözze a kölyökkutyát a játékra, hiszen később ez által motiválhatja őt a nevelés során. A játék alapvető eleme az ellenfél becserkészése és megragadása, ami sajnos esetenként igen fájdalmas lehet az ember számára. Fontos mielőbb tudatosítani a kiskutyában, hogy viselkedését meddig tartja elfogadhatónak.

Ha túlságosan belemerül a játékba, túl nagyokat harap, kiáltson fel élesen, és hagyja abba azonnal a játékot legalább 5-10 percre. Emellett szoktassa rá a kölyökkutyát, hogy a gazdi keze helyett inkább a játékait rágcsálja. Ajánlott biztonságos kutyajátékokat beszerezni erre a célra. Elsődleges szempont, hogy a játék darabkáit a kutya ne tudja lenyelni, mivel a lenyelt darabok súlyos bélelzáródást is okozhatnak.

Mikor kell beoltatni a kölyökkutyákat? És milyen oltásokra van szüksége?

A kutyákat a legfontosabb fertőző betegségeik ellen tanácsos beoltatni. Ahhoz, hogy a kiskutya megfelelően védett legyen ezekkel a betegségekkel szemben, egymásután több injekciót is kell kapnia. A kölyökkutyákat először 6 hetes korukban ajánlott parvovírusos bélgyulladás ellen beoltani, majd háromszor két hetes időközökkel a kombinált oltás beadása javasolt. Ezután a veszettség elleni oltás következik, aminek beadását rendelet írja elő. A rendelet értelmében ezt az oltást fél éven belül meg kell ismételni.

Minden kölyökkutya férges?

A különféle belső élősködők előfordulása nem ritka a kölyökkutyák esetében. A fertőződés már a születésük előtt bekövetkezhet, vagy csak később, életük első heteiben. A bélférgek előfordulására főleg akkor kell számítani, ha a családba kerülő kiskutya nem esett át még a tenyésztőjénél féreghajtáson. Mindenesetre, biztos, ami biztos, minden kölyökkutyánál ajánlott elvégezni a féregtelenítést, már csak azért is, mert a paraziták egy része az emberre is veszélyes lehet.

Az első kezelést tanácsos két hét múlva megismételni, mivel a féreghajtók csak a paraziták kifejlett alakjai ellen hatékonyak, így ha a féregtelenítés időpontjában csak fiatal élősködők voltak jelen, azok túlélhetik a kezelést. A későbbiekben a kutya háromhavonkénti rendszeres féregtelenítése ajánlott.

A sokféle kutyaeledel közül hogyan válasszam ki a legmegfelelőbbet a kiskutyámnak?

A gyorsan növekvő kölyökkutyák megfelelő táplálása meghatározó jelentőségű, főként a közepes-nagytestű állatok esetében. A házilag elkészített eleségekkel nehéz kielégíteni a fejlődő szervezet energia és tápanyag igényét. Ezért azt ajánljuk, inkább kiváló minőségű, kölyökkutyáknak való táppal etesse kedvencét.

Az, hogy száraz táppal, vagy konzervvel eteti kutyáját, teljesen önre van bízva, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A száraz táp nagy előnye, hogy nem romlik meg, könnyen adagolható, és tápértéke, összetétele állandó. A jó minőségű konzervek rendszerint meglehetősen drágák, és bár a kutyák egy része szívesebben eszi ezeket, nem tartalmaznak több húst, mint a száraz tápok.

Nem ajánlott házi koszton nevelni fel a kölyökkutyát, ugyanis ennek állandó, a kiskutya fejlődése szempontjából megfelelő tápanyag összetétele még a legnagyobb odafigyeléssel sem biztosítható. A közepes-nagytestű kutyák növekedése életük első hónapjaiban igen gyors, számukra különösen fontos az eleség megfelelő összetétele, így nekik a prémium minőségű tápok közül is a nagytestű kölyökkutyák részére összeállított típust válassza.

Bár mi, emberek szeretjük a változatos ételeket, a kutyák szívesen eszik akár éveken át ugyanazt a tápot. Ne azzal járjon kutyája kedvében, hogy a legízletesebb, legváltozatosabb eleséget adja neki, inkább tegyenek együtt hosszú, kiadós sétákat, higgye el, ennek sokkal jobban fog örülni.

Hányszor egyen egy nap a kölyökkutya?

Több megfelelő etetési módszer is létezik a kölyökkutya számára. Mi a következőket tanácsoljuk:  a napi adagot több részre elosztva mindig azonos időben kapja meg a kiskutya. A maradékot körülbelül fél óra múlva el kell venni előle. 5-12 hetes kor között naponta négy, 3-6 hónapos kor között három, majd 12 hónapos korig két étkezés szükséges naponta. Felnőtt korban naponta egyszer az esti séta után célszerű adni az eleséget. A toy uszkár, chiwawa, mini yorkshire terrier speciális etetést igényel, erről kérje ki állatorvosa tanácsát!

Ezt is olvassa el: Tanácsok kezdő kutyásoknak

Hogyan védekezzek a bolhák, kullancsok ellen?

Számos készítmény kapható a külső élősködők távol tartására illetve kiirtására. Fontos odafigyelni, hogy ezek egy része nem biztonságos az egészen fiatal kiskutyák részére. Kérjük, érdeklődjön állatorvosánál, hogy melyik készítmény alkalmazható kölyökkutya esetén is.

A különféle szerek közül legjobban az úgynevezett spot-on vagy szájon át adható készítmények válnak be a gyakorlatban. Ezek előnye, hogy egyszeri kezeléssel a kutya egy hónapon keresztül védett a bolhák, kullancsok és egyéb élősködőkkel szemben. Különösen fontos a havonkénti védekezés a szívférgesség ellen akár csepp akár tabletta formájában. A legjobbak a  „3 az 1”-ben készítmények amik lehetnek:

  • bolha kullancs
  • szívféreg, bőrféreg
  • bélférgek ellen védenek

Mikor váltja a fogait a kölyökkutya?

Az igen hegyes tejfogak váltása körülbelül a kölyökkutya négy hónapos korában kezdődik meg és hat hónapos koráig az összes maradandó foga kinő. Ebben az időszakban biztosítani kell megfelelő rágcsálnivalót a kölyökkutyának. A fogváltás befejeződésekor ajánlott átvizsgálni a kutya fogazatát, ugyanis főleg az egészen kistestű kutyákban nem ritka, hogy egy-egy tejfog visszamarad, és emiatt a fogsor torzulása illetve fogínygyulladás alakulhat ki. Ebben az esetben a visszamaradt tejfogat egy rövid, bódításban végzett beavatkozás során kell eltávolítani.

A fogváltás időszakában esetenként igen rossz szagú lehet a kiskutya lehelete. Ennek oka, hogy a fogak kiesését enyhe vérzés kíséri, és a szájüregben maradó vér a baktériumok hatására bomlani kezd, amit jellegzetes szag kísér. Ez legtöbbször csak átmeneti probléma, és magától elmúlik a kellemetlen szag.

Gyakran csuklik a kutyám, ez normális?

Igen, ez teljesen normális. Néhány héten vagy hónapon belül megszűnik a rendszeres csuklás.

Nagyon élesek a kölyökkutya karmai. Le lehet vágni a végükből?

A kölyökkutya karmának vége, gyakran nagyon hegyes, és játék közben könnyen megsértik vele gazdájukat. Természetesen le lehet vágni a végükből, akár egy körömcsipesszel, vagy a kutyák számára készült karomvágóval. Azt ajánljuk, ha nincs gyakorlata ebben a műveletben, inkább végeztesse el állatorvosával vagy kutyakozmetikusával először, ugyanis ha túl sokat vág le a karomból, az erősen vérezhet, és nagyon fájdalmas a kutyának, aki a rossz élmény miatt a későbbiekben ellenkezhet, ha le akarják vágni a karmait.

Be kell chipezni a kölyökkutyámat?

Igen, 2013. január 01-től valamennyi 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező bechipezni! Azt a kutyát amelyiknek nincs chipje TILOS veszettség ellen oltani !

A chipezés az állatok egyedi azonosításának legmodernebb módszere. A művelet során egy injekciós tűhöz hasonló eszköz segítségével bejuttatnak egy apró henger alakú eszközt a kölyökkutya nyakának bőre alá. A beavatkozás mindössze néhány másodpercig tart, és nem jár különösebb fájdalommal. A bejuttatott mikrochip egy 15 jegyű egyedi kódot tartalmaz, amit egy megfelelő olvasó segítségével lehet leolvasni. A chipezéskor felvesszük a tulajdonos és a kutya adatait, amit egy internetes adatbázisban rögzítünk A chip adatbázis a www.petvetdata.hu címen érhető el

Az így megjelölt kutya ezek után minden kétséget kizáróan azonosítható, aminek számos előnye van:

Ha a kutya elveszik, sokkal nagyobb az esélye a hazakerülésre, mivel mindegyik állatorvosi rendelőben és a menhelyeken  rutinszerűen megnézik, hogy az oda bevitt talált kutya rendelkezik-e chipel? A chipszám alapján az internetes adatbázisból visszakereshető a kutya gazdája, elérhetősége. A zárt adatbázist csak állatorvosok tudják elérni.

 

Amennyiben további segítségre van szüksége kölyökkutya neveléssel kapcsolatban, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

<p> Először is engedje meg, hogy új kiskutyájához gratuláljunk, és néhány információval hozzájáruljunk az esetleges kezdeti nehézségek leküzdéséhez. </p>
<p><strong>Lehet tanítani egy kölyökkutyát? </strong></p>
<p>Már az első napoktól szükséges a kiskutya tanítgatása, ha azt szeretné, hogy mielőbb beilleszkedjen a család életébe. Természetesen eleinte inkább játékos formában, sok dicsérettel próbálja meg elérni célját, és mindenképpen kerülje a szigorú büntetést. Számos, a témával foglalkozó szakkönyv kapható, érdemes néhányat elolvasni, hogy elsajátíthassa a nevelés alapjait, illetve megtudja, mit is várhat el egy kölyökkutyától. </p>
<p>Hogyan játsszak a kiskutyámmal? </p>
<p>Az első napokban nagyon fontos, hogy ösztönözze a kölyökkutyát a játékra, hiszen később ez által motiválhatja őt a nevelés során. A játék alapvető eleme az ellenfél becserkészése és megragadása, ami sajnos esetenként igen fájdalmas lehet az ember számára. Fontos mielőbb tudatosítani a kiskutyában, hogy viselkedését meddig tartja elfogadhatónak. Ha túlságosan belemerül a játékba, túl nagyokat harap, kiáltson fel élesen, és hagyja abba azonnal a játékot legalább 5-10 percre. Emellett szoktassa rá a kölyökkutyát, hogy a gazdi keze helyett inkább a játékait rágcsálja. Ajánlott biztonságos kutyajátékokat beszerezni erre a célra. Elsődleges szempont, hogy a játék darabkáit a kutya ne tudja lenyelni, mivel a lenyelt darabok súlyos bélelzáródást is okozhatnak. </p>
<p>Mikor kell beoltatni a kölyökkutyákat? És milyen oltásokra van szüksége? </p>
<p>A kutyákat a legfontosabb fertőző betegségeik ellen tanácsos beoltatni. Ahhoz, hogy a kiskutya megfelelően védett legyen ezekkel a betegségekkel szemben, egymásután több injekciót is kell kapnia. A kölyökkutyákat először 6 hetes korukban ajánlott parvovírusos bélgyulladás ellen beoltani, majd háromszor két hetes időközökkel a kombinált oltás beadása javasolt. Ezután a veszettség elleni oltás következik, aminek beadását rendelet írja elő. A rendelet értelmében ezt az oltást fél éven belül meg kell ismételni. </p>
<p> Ezen kívül a sokat kiránduló kutyákat tanácsos a kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen is vakcinázni. </p>
<p>Mikortól vihetem ki a kölyökkutyát sétálni? </p>
<p>A kölyökkutya teljes védettsége az utolsó kombinált vakcina beadása után körülbelül 10 nappal alakul ki. Kutyatársaságba, nagy sétákra csak ezután ajánlott vinni. Természetesen olyan, zárt helyre, ahová más kutyák nem járnak, már ez előtt is kivihető. </p>
<p>Minden kölyökkutya férges? </p>
<p>A különféle belső élősködők előfordulása nem ritka a kölyökkutyák esetében. A fertőződés már a születésük előtt bekövetkezhet, vagy csak később, életük első heteiben. A bélférgek előfordulására főleg akkor kell számítani, ha a családba kerülő kiskutya nem esett át még a tenyésztőjénél féreghajtáson. Mindenesetre, biztos, ami biztos, minden kölyökkutyánál ajánlott elvégezni a féregtelenítést, már csak azért is, mert a paraziták egy része az emberre is veszélyes lehet. Az első kezelést tanácsos két hét múlva megismételni, mivel a féreghajtók csak a paraziták kifejlett alakjai ellen hatékonyak, így ha a féregtelenítés időpontjában csak fiatal élősködők voltak jelen, azok túlélhetik a kezelést. A későbbiekben a kutya háromhavonkénti rendszeres féregtelenítése ajánlott. </p>
<p>A sokféle kutyaeledel közül hogyan válasszam ki a legmegfelelőbbet a kiskutyámnak? </p>
<p>A gyorsan növekvő kölyökkutyák megfelelő táplálása meghatározó jelentőségű, főként a közepes-nagytestű állatok esetében. A házilag elkészített eleségekkel nehéz kielégíteni a fejlődő szervezet energia és tápanyag igényét. Ezért azt ajánljuk, inkább kiváló minőségű, kölyökkutyáknak való táppal etesse kedvencét. <br>
Az, hogy száraztáppal, vagy konzervvel eteti kutyáját, teljesen önre van bízva, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A száraz táp nagy előnye, hogy nem romlik meg, könnyen adagolható, és tápértéke, összetétele állandó. A jó minőségű konzervek rendszerint meglehetősen drágák, és bár a kutyák egy része szívesebben eszi ezeket, nem tartalmaznak több húst, mint a száraz tápok. </p>
<p>Nem ajánlott házi koszton nevelni fel a kölyökkutyát, ugyanis ennek állandó, a kiskutya fejlődése szempontjából megfelelő tápanyag összetétele még a legnagyobb odafigyeléssel sem biztosítható. A közepes-nagytestű kutyák növekedése életük első hónapjaiban igen gyors, számukra különösen fontos az eleség megfelelő összetétele, így nekik a prémium minőségű tápok közül is a nagytestű kölyökkutyák részére összeállított típust válassza. <br>
Bár mi, emberek szeretjük a változatos ételeket, a kutyák szívesen eszik akár éveken át ugyanazt a tápot. Ne azzal járjon kutyája kedvében, hogy a legízletesebb, legváltozatosabb eleséget adja neki, inkább tegyenek együtt hosszú, kiadós sétákat, higgye el, ennek sokkal jobban fog örülni. </p>
<p>Hányszor egyen egy nap a kiskutya? </p>
<p>Több megfelelő etetési módszer is létezik a kölyökkutyák számára. Az egyik szerint a napi adagot több részre elosztva mindig azonos időben kapja meg a kiskutya. A maradékot körülbelül fél óra múlva el kell venni előle. 5-12 hetes kor között naponta négy, 3-6 hónapos kor között három, majd két étkezés szükséges naponta. Felnőtt korban naponta egy-két részletben célszerű adni az eleséget. </p>
<p>Egy másik módszer szerint az eleség mindig a kiskutya előtt van, és abból akkor eszik, amikor kedve tartja. Ez a módszer csak száraz táp etetése esetén ajánlható, és csak a nem túl falánk kiskutyáknak. Fontos, hogy a gyártó által előírt napi táp mennyiségénél ebben az esetben se etessen többet a kölyökkel, ugyanis ez elhízáshoz és főleg nagy testű kutyáknál a csontrendszer fejlődésének zavaraihoz vezethet. </p>
<p>Hogyan védekezzek a bolhák, kullancsok ellen? </p>
<p>Számos készítmény kapható a külső élősködők távoltartására illetve kiirtására. Fontos odafigyelni, hogy ezek egy része nem biztonságos az egészen fiatal kiskutyák részére. Kérjük, érdeklődjön állatorvosánál, hogy melyik készítmény alkalmazható kölyökkutyákon is. </p>
<p>A különfél szerek közül legjobban az úgynevezett spot-on készítmények válnak be a gyakorlatban. Ezek előnye, hogy egyszeri kezeléssel a kutya egy hónapon keresztül védett a bolhák, kullancsok és egyéb élősködőkkel szemben. </p>
<p>Mikor váltja a fogait a kölyökkutya? </p>
<p>Az igen hegyes tejfogak váltása körülbelül a kutya négy hónapos korában kezdődik meg és hat hónapos koráig az összes maradandó foga kinő. Ebben az időszakban biztosítson megfelelő rágcsálnivalót a kölyökkutyának. A fogváltás befejeződésekor ajánlott átvizsgálni a kutya fogazatát, ugyanis főleg az egészen kistestű kutyákban nem ritka, hogy egy-egy tejfog visszamarad, és emiatt a fogsor torzulása illetve fogínygyulladás alakulhat ki. Ebben az esetben a visszamaradt tejfogat egy rövid, bódításban végzett beavatkozás során kell eltávolítani. </p>
<p>A fogváltás időszakában esetenként igen rossz szagú lehet a kiskutya lehelete. Ennek oka, hogy a fogak kiesését enyhe vérzés kíséri, és a szájüregben maradó vér a baktériumok hatására bomlani kezd, amit jellegzetes szag kísér. Ez legtöbbször csak átmeneti probléma, és magától elmúlik a kellemetlen szag. </p>
<p>Gyakran csuklik a kutyám, ez normális? </p>
<p>Igen, ez teljesen normális. Néhány héten vagy hónapon belül megszűnik a rendszeres csuklás. </p>
<p>Nagyon élesek a kutyám karmai, le lehet vágni a végükből? </p>
<p>A kölyökkutyák karmának vége gyakran nagyon hegyes, és játék közben könnyen megsértik vele gazdájukat. Természetesen le lehet vágni a végükből, akár egy körömcsipesszel, vagy a kutyák számára készült karomvágóval. Azt ajánljuk, ha nincs gyakorlata ebben a műveletben, inkább végeztesse el állatorvosával vagy kutyakozmetikusával először, ugyanis ha túl sokat vág le a karomból, az erősen vérezhet, és nagyon fájdalmas a kutyának, aki a rossz élmény miatt a későbbiekben ellenkezhet, ha le akarják vágni a karmait. </p>
<p>Érdemes bechipezni a kölyökkutyámat? </p>
<p>A chipezés az állatok egyedi azonosításának legmodernebb módszere. A művelet során egy injekciós tűhöz hasonló eszköz segítségével bejuttatnak egy apró henger alakú eszközt a kutya nyakának bőre alá. A beavatkozás mindössze néhány másodpercig tart, és nem jár különösebb fájdalommal. A bejuttatott mikrochip egy 15 jegyű egyedi kódot tartalmaz, amit egy megfelelő olvasó segítségével lehet leolvasni. A chipezéskor felvesszük a tulajdonos és a kutya adatait, amit egy nemzetközi rendszerbe továbbítunk. </p>
<p> Az így megjelölt kutya ezek után minden kétséget kizáróan azonosítható, aminek számos előnye van: </p>
<p> Ha a kutya elveszik, sokkal nagyobb az esélye a hazakerülésre, mivel már a legtöbb állatorvosi rendelőben és a menhelyeken is rutinszerűen megnézik, hogy az oda bevitt talált kutya rendelkezik-e chipel. </p>