Mire figyeljünk télen a kutyáknál

Míg az időjárás nagyrészt kiszámíthatatlan, egy dologban bízhat! Abban, hogy lesz még téli hideg, kora reggeli fagyokkal és még egy kis hóval is. Egyes kutyák számára természetes a hideg, míg más fajtáknak egy kicsit több szeretetre, és törődésre lesz szükségük ahhoz, hogy télen kényelmesen érezzék magukat.

Több dolgot is figyelembe kell venni, amikor hideg időben kutyát sétáltat! Ha tudni akarja, hogyan teheti biztonságosabbá a telet, legjobb négylábú barátja számára, ezen a télen?

Télen indokolt lehet, a kutyaruha

Fontolja meg a téli kutyaruha, és kiegészítő használatát. Sok nagyobbtestű, vagy hosszabb szőrű kutyafajta számára, nem okoz gondot, a hideg. Általában eléggé egyértelmű, hogy tökéletesen elvannak a hidegben, ha a saját bundájukat szárazon tartják a szabadban.

Néhány kisebb testű, vagy rövidszőrű kutya azonban fázik télen. Emiatt is lehet jó ötlet, egy jól illeszkedő kutyaruha a kedvencének. Ez sokat segít melegen, és szárazon tartani kedvencünket, a séták során.

A sötét reggelek és esték azt jelentik, hogy nagy valószínűséggel hidegben, borongós időben viszi sétálni kutyáját. Gondoljon arra, hogy kutyája mennyire látható mások számára este, amikor rossz fényviszonyok mellett sétál. A fényvisszaverő nyakörvek és dzsekik jó ötletnek tűnhetnek. Rendelkezésre álnak még LED-es nyakörvek is, amelyek mások számára még láthatóbbá teszik kedvencét.

Figyelembe kell vennie a kutyasétáltatás során viselt ruházatot is. Bármi, ami segít láthatóbbá tenni önöket, nagyobb biztonságban tartja magát és kutyáját.

Ezt is olvassa el: Sebészeti ellátás és ivartalanítás

Télen a hideg miatt, néhány dologra jobban oda kell figyelni a kutyáknál.

  • A fűtési szezonban legyen párás levegő a lakásban. A benti száraz, meleg levegőről, kimenni  a hidegbe könnyen a kutyák bőrének a kiszáradását okozhatja. Ez viszketéshez, vakarózáshoz vezethet.
  • Soha ne legyen télen lenyírva a kutya szőre. A szőr közötti levegő jó hőszigetelő.  Nyírással ennek csökkentjük a vastagságát. A hosszú szőrű kutyákat annyira lehet trimmelni, hogy ne legyenek “jégcsapok” a lelógó szőrzeten.
  • Mielőtt kimegyünk a lakásból kenjük be a tappancsokat és az ujjközöket  vazelinnal, hogy a só ne csípje a kutya lábait. Minden séta után mossuk meg a kutya mancsait és a hasát langyos tiszta vízzel, majd  töröljük szárazra. Így az odatapadt sót, vegyszereket el tudjuk távolítani.
  • Télen a lehető legkevesebbet fürdessük a kutyákat samponnal. Ilyenkor lemossuk a bőrön levő létfontosságú zsírokat, ezáltal csökken a bőr hideggel szembeni ellenálló képessége.
  • A hideg növeli az energiaszükségletet, ezért a téli hideg hónapok alatt kicsit emeljük meg a kutya táplálékának a mennyiségét.
  • Télen se hagyjuk az autóban a kutyát! A kocsi “hűtőszekrényként” működik, bent tartja a hideget.
  • Ha olyan hideg van, hogy mi sem megyünk ki, akkor valószínűleg a kutyának is jobb a meleg fűtött helyen lenni.
  • Rövid szőrű kutyákon az utcákon legyen mindig ruha. Az időjárástól függően vízhatlan, vagy meleg szövet.

Forrás:  aspca.org

Amennyiben segítségre van szüksége kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.