Mitől gombás a macska bőre?

Mi okozza a macska bőrgombát?

A betegséggel szembesülve, minden gazdi számára az első kérdés, hogy mitől gombás a macska bőre? A macska bőrgombásodásért felelős mikroszkopikus gombafajok, a dermatophytonok közé tartoznak, és mind az embert, mind az állatokat megbetegíthetik. Számos gombafaj tartozik ebbe a csoportba, egyesek csak az ember, vagy csak bizonyos állatfajok fertőzését okozzák, de léteznek olyan dermatophytonok, amelyek az állatokról az emberre terjedhetnek. Cicák esetében a Microsporum canis nevű gombafaj a bőrgombásodás leggyakoribb kórokozója, és sajnos ez a faj az ember és a kutyák számára is veszélyt jelent. Emellett esetenként egyéb gombák is szerepet játszhatnak a fertőzés kialakulásában.

Mitől gombás a macska bőre, és milyen jelei vannak a bőrgombásodásnak?

Bizonyos esetekben a fertőzés tünetmentes, vagy csak igen enyhe elváltozásokat okoz a cica bőrén. Ilyenkor gyakran csak a szőr tövénél látható korpázás utal a betegségre. A súlyosabb bőrelváltozások kialakulását feltételezhetően a bőr ellenálló képességének csökkenése illetve az immunrendszer károsodása is befolyásolja.

Tipikus esetben erősen korpázó, ovális vagy kör alakú, szőrhiányos, töredezett szőrszálakkal fedett foltok láthatók elsősorban a fej, mellkas, elülső lábak bőrén és a gerinc vonalában. A fertőzés rendszerint nem jár viszketéssel. Ritkán előfordul a karmok megbetegedése is. Ilyenkor a karom töredezett, deformálttá válhat és a karomtőben pikkelyes hámlás látható.

Hogyan állapítható meg, hogy a cicámnak bőrgombásodása van?

Az állatorvosi vizsgálat során talált jellegzetes bőrtünetek felkeltik a gyanút a fertőzésre. Egyes gombafajok érdekes tulajdonsága, hogy speciális lámpával megvilágítva zöldes színben fluoreszkálnak, és így szabad szemmel is láthatóvá válnak. Egyes esetekben ezt a próbát is használhatjuk a diagnózis felállításakor, azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy nem minden gombafaj mutatja ezt a jelenséget, így a vizsgálat pontossága nem megfelelő a fertőzöttség igazolására.

Biztos eredményt ad azonban a bőrről vett kaparék illetve a szőrszálak laboratóriumi vizsgálata, ami a mikroszkópos vizsgálatot és a gombatenyésztést foglalja magában.

Ezt is olvassa el: Tanácsok kezdő macskatartóknak

Hogyan gyógyítható a bőrgomba?

Mivel a bőrgombásodás az együtt tartott állatok között gyorsan terjed, és a cicával érintkező emberre (főleg gyerekekre!) is veszélyt jelent, a tüneteket mutató állatok azonnali kezelése indokolt. A hosszú szőrű cicák szőrének lenyírása ajánlott, a terápia megkezdése előtt.

A gyógykezelésre több lehetőség is van:

  • Helyi kezelés: samponok, oldatok, kenőcsök alkalmazása az elváltozott bőrterületeken.
  • Általános kezelés: szájon át adott, speciálisan macskák számára készült gombaellenes gyógyszerekkel.

A kétféle kezelést rendszerint kombinációban szükséges alkalmazni a mielőbbi gyógyulás érdekében. Még így is igen hosszú idő, legalább 6 hét szükséges a teljes gyógyuláshoz. Ha túl korán hagyjuk abba a gyógyszerek adagolását, nem ritka, hogy a cica visszaesik, és újból jelentkeznek a tünetek.

A beteg állatok kezelése mellett a tartási hely alapos megtisztítása, a pokrócok, fésűk, kefék fertőtlenítése is nagyon fontos része a betegség leküzdésének. A fertőzést a kihulló szőrszálak is közvetíthetik, így indokolt a gyakori porszívózás és felmosás. Célszerű a cicát gyógyulásáig átmenetileg a lakás könnyen tisztítható részeiben tartani.

Ezt is olvassa el: Macskakarmolási betegség

Meg fog gyógyulni a cicám?

Az esetek nagy részében, kitartó kezeléssel, néhány hét alatt elérhető a gyógyulás. Ne ijedjen meg, ha az első héten nem tapasztal javulást a tünetekben, rendszerint a kezelés második hetében már láthatók a gyógyulás jelei. Esetenként a lelkiismeretes kezelés ellenére sem mutatkozik jelentős javulás a tünetekben hosszú időn keresztül sem. Ilyenkor lehetséges, hogy más gyógyszereket szükséges alkalmazni, illetve indokolt lehet a cica további vizsgálata az esetleg fennálló, immunszupressziót okozó betegségek felderítése érdekében.

Az ember is elkaphatja a cicától a bőrgombát?

Függetlenül attól, hogy mitől gombás a macska bőre sajnos, ez a megbetegedés könnyen átterjedhet a cicával érintkező emberekre. A beteg állattal való érintkezést átmenetileg csökkentsük minimálisra, és ne engedjük, hogy a kanapén, ágyon pihenjen. Ha a családban bárkin jelentkeznek a fertőzés jelei (apró, éles szélű, pikkelyező foltok a bőrön), forduljunk mielőbb orvoshoz. Az emberi megbetegedés rendszerint eredményesen gyógyítható a megfelelő terápia alkalmazásával.

Létezik a gomba elleni védőoltás?

Igen létezik, de sajnos nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

 

Amennyiben további segítségre van szüksége cicája bőrbetegségével kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.