Szívbillentyű elégtelenség kutyákban

Mi a szívbillentyű elégtelenség kutyákban?

A szívbillentyű elégtelenség kutyákban egy olyan állapot, amelyben a szívben lévő billentyűk nem működnek megfelelően, és nem zárnak vagy nem nyitnak megfelelően. Ez a probléma lehetővé teszi a vér visszaáramlását vagy nem engedi megfelelően áramolni a szív egyik részéből a másikba, ami káros hatással lehet a szervezet egészére.

A szívnek négy fő billentyűje van, amelyek segítenek a vér áramlásának irányításában a szív különböző részei között. Ezek a billentyűk lehetnek:

  1. Mitralis billentyű: A bal pitvar és a bal kamra között helyezkedik el.
  2. Aortabillentyű: Az aorta és a bal kamra között helyezkedik el, ami a tüdőből érkező oxigéndús vért szállítja a test többi részébe.
  3. Tricuspidalis billentyű: A jobb pitvar és a jobb kamra között helyezkedik el.
  4. Pulmonalis billentyű: A jobb kamra és a tüdő artériája között található, és a szén-dioxidban gazdag vért pumpálja a tüdőkbe.

Amikor valamelyik billentyű nem működik megfelelően (pl. nem záródik teljesen vagy nem nyílik megfelelően), előfordulhat, hogy a vér visszafelé áramlik a szív egy részébe.

Mi a szívbillentyű?

A szívnek négy ürege van. A felső üregeket pitvaroknak, az alsókat kamráknak nevezzük. A szív függőlegesen is meg van osztva /bal ill. jobb szívfél/ Az oxigénben szegény vér a testből a jobb pitvarba folyik. Rövid itt tartózkodás után átpumpálódik a jobb kamrába. A jobb kamrából átkerül a vér a tüdőbe, ahol oxigénnel telítődik. A tüdőből az oxigén dús vér a bal pitvarba kerül, majd rövidesen átkerül a bal kamrába. A bal kamra a szív legvastagabb és legerősebb izmaival van körülvéve. Ezek a nagy izmok pumpálják a vért a testbe.

Mind két szívfélben a pitvarok és kamrák között billentyűk vannak, amik megakadályozzák a vér visszaáramlását a szívfelekben. A bal pitvar és kamra közötti billentyűt mitrális billentyűnek hívjuk. A bal kamrában levő nagy nyomás hatására, a beteg billentyűk visszaengedik a vért a bal pitvarba. Ezt a jelenséget úgy nevezzük, hogy mitrális billentyű elégtelenség, /MBE/ amihez gyakran szívzörej is társul.

Milyen gyakori a mitrális billentyű elégtelenség /MBE?

Kb. a kutyák 10%-ban alakul ki különféle szívbetegség, aminek kb.80%-a mitrális billentyű probléma. Kistestű kutyákban sokkal gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mint a nagytestűekben.

Mi a következménye, annak, hogy nem zár megfelelően a mitrális billentyű?

Az MBE legelső tünete a szívzörej. Ezt a hangot az akkor kialakuló turbulencia okozza amikor a vér visszaáramlik a nem megfelelően záró mitrális billentyű miatt a kamrából a pitvarba. Sok kutyában már 6 éves korban kialakul az MBE következtében a szívzörej, ami különösen a kistestű fajtákban gyakori. A szívzörej még nem jelenti azt, hogy szívelégtelenség közeleg. Az idő múlásával a visszaáramló vér mennyisége folyamatosan növekszik, mivel a rés tágul. Ennek az a következménye, hogy csökken a szív pumpa teljesítménye, majd kialakul a pangásos szívelégtelenség. A szívzörej megjelenése és a szívelégtelenség között hónapok vagy évek telhetnek el.

Honnan tudom, hogy a kutyámnak szívbillentyű elégtelenség betegsége van?

Ha a szív nem megfelelően pumpálja a vért, akkor a vér lassan halad át a tüdőn. Ennek következtében a kapillárisok falán keresztül kis mennyiségű folyadék jut a légutakba. Ez a felhalmozódó folyadék az első tünete a szívelégtelenségnek: fulladozás, köhögés, krónikus nedves köhögés, fáradékonyság.

Ezt is olvassa el: Kutya belgyógyászat

Ez azt jelenti, hogy hamarosan bekövetkezik a szívelégtelenség?

A pangásos szívelégtelenség akkor kezdődik, amikor a szervezet nem tudja ellátni a szöveteket, sejteket elegendő oxigénnel. Megfelelő mennyiségű oxigén hiányában a sejtek károsodnak és egy sor válaszreakciót indítanak el. Különféle hormonok szabadulnak fel, hogy megpróbálják korrigálni a problémát. Ezek a hormonok próbálják megőrizni az érpályán belüli folyadékot, hogy növeljék a vér mennyiségét, valamint növeljék a szív teljesítményét és ez által több oxigén jusson el a sejtekhez. Hónapokon keresztül ez a kompenzációs mechanizmus segít a kialakult helyzeten.

A fokozott folyadék visszatartás következtében, egyre több folyadék lép ki az apró erek /kapillárisok/ falán. Ez a folyadék felhalmozódik a tüdőben, hasüregben, és egyéb szövetekben. A tüdőben levő folyadék-felhalmozódást tüdő ödémának, a hasüregben hasvízkórnak v. ascitesnek, a szövetek között levőt pedig végtag v. perifériális ödémának nevezzük. Amikor ezek a tünetek megjelennek, akkor beszélünk pangásos szívelégtelenségről.

Milyen módon lehet diagnosztizálni a szívbillentyű betegségét?

  1. Fonendoszkópos vizsgálat. Ezáltal lehetőségünk van a nem megfelelően záródó billentyűk által okozott zörejeket azonosítani. Továbbá megállapítható lesz a szívritmus milyensége is /arrhytmia, dysarrytmhia/, és a tüdőhangokat is értékeljük.
  2. Vér és vizeletvizsgálatok. A máj és vesefunkciót ellenőrizzük elsősorban, mert ezeknek a szerveknek az elváltozása gyakran következménye a szívbillentyű elváltozásoknak.
  3. Mellkas röntgen. Így megvizsgálható a tüdő és szív állapota. Nem ritkán a bal szívfél jelentősen megnagyobbodik.
  4. EKG. Ez a vizsgálat a szív elektromos aktivitásának mérésén alapul. Segít megállapítani a szívverések számát valamint diagnosztizálhatunk vele bármely abnormális szívritmust is.
  5. Szívultrahang. Ez a vizsgálati módszer adja a legpontosabb információt a szívüregek és szívizomzat méretéről. A szívösszehúzódások mérésével, megbecsülhető a szív teljesítménye.

Kezelhető a billentyűszűkület valamint a szívbillentyű elégtelenség?

A zsugorodott szívbillentyűt emberekben műbillentyűre cserélik. Ez, kutyák esetében nem megoldható. Számos gyógyszerrel rendelkezünk, amelyek fokozzák a szív teljesítményét.

Mennyi ideig fog élni a kutyám?

Több tényezőt kell figyelembe venni a válaszadás előtt. A diagnosztikai vizsgálatok eredménye, ill. a kutya reagálása az alkalmazott gyógykezelésre döntő a prognózis szempontjából. Ha a gyógykezelés megkezdése után nem következik be a kutya állapotában javulás néhány órán vagy napon belül, akkor meglehetősen rosszak a kilátások. A kutyák többségének az állapota a gyógyszeradást követően gyorsan stabilizálódik, náluk a túlélés több hónaptól néhány évig terjed.

Amennyiben további segítségre van szüksége kutyája szívbetegséggével kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.