Belégzéses allergia /atópiás/

Mi a belégzéses allergia, és hogy érinti a kutyámat?

A belégzéses allergia egy olyan állapot, amikor kedvencünk immunrendszere túlzott reakcióval reagál, bizonyos anyagokkal vagy szerekkel való érintkezéskor. Ezeket az anyagokat, allergéneknek nevezik. Allergének lehetnek többek között a pollenek, a poratka, penészgomba vagy más allergének.Bekerülhetnek a szervezetbe a légutakon keresztül is, a belélegzés során, ezért a nevük, belégzéses allergia.

Az allergiás reakciók kutyáknál hasonló tüneteket okozhatnak, mint az embereknél, például:

Az állatorvos általában az allergia diagnosztizálásához, és kezeléséhez szükséges vizsgálatokat és teszteket végez. Ezek lehetnek laboratóriumi vérvizsgálatok, bőrpróbák vagy más tesztek. Ezek célja az, hogy pontosan beazonosítsák az allergiát kiváltó anyagokat. Az allergiás reakciók kezelése kutyáknál antihisztaminokkal, kortikoszteroidokkal, immunterápiával vagy speciális diétával történhet. Attól függően, hogy mi váltja ki az allergiás tüneteket.

Fontos az allergének minimalizálása, a kutyák környezetében is. Beleértve a rendszeres takarítást, az allergének forrásainak csökkentését, és a megfelelő higiéniai intézkedéseket. Az állatorvos segítséget tud nyújtani az allergiás kutyák kezelésében, és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

Nem csak belégzéses allergia létezik!

Legalább ötféle gyakori allergia fordul elő a kutyákban:

  1. Bolha
  2. Belégzéses
  3. Táplálék
  4. Élesztőgombás
  5. Kontakt

A kutyámnak atópiás allergiája van. Ez megegyezik a belégzéses allergiával?

Igen. A bolhaallergia után ez a leggyakoribb allergia típus. Ezt az allergiát a belélegzett allergén okozza, amire a kutya immunrendszere fokozottan reagál.

Mi okozza ezt pontosan?

Sajnos az allergéneknek nagyon széles skálája okozhatta ezt a problémát. Ezek hasonlatosak ahhoz, amik emberben parlagfű allergiát, szénanáthát vagy asztmát okoznak.
Amikor az erre érzékeny egyén port, pollent, vagy kémiai anyagot lélegzik be, megjelenik az allergiás reakció

Mi történik a kutyámmal, amikor atópiás allergiája van?

Az atópiás kutyákra leginkább a szezonálisan jelentkező általános viszketés, vakarózás a jellemző. A kutya rágja, vakarja, dörzsöli nyalja a  testét, különösen a füleit, lábvégeit, törzsét. A világos szőrű kutyákon a nyál hatására vöröses -barnás elváltozások alakulnak ki. A fejét különböző tárgyakhoz dörzsölheti, különösen erősen a szemek ill. a fül tájékán.

Emberekben a belélegzett allergének légúti problémákat okoznak pl.: szénanátha, könnyezés, tüsszögés esetleg asztma. Kutyákban nagyon ritkán vannak légúti tünetek, a vakarózás mellett.

Hogyan lehet kideríteni, hogy a kutyámnak miért van belégzéses allergiája?

Nem könnyű a diagnózis. A részletes bőrgyógyászati vizsgálattal a klinikai tünetek alapján, kizárva az egyéb okokat úgy, mint bolhaallergia, bőrgyulladás, táplálék allergia vagy egyéb bőrbetegség.

Más szavakkal, az ön kutyája számos dologra lehet allergiás, aminek a végeredménye a fokozott nyalakodás, vakarózás bőr kivörösödése. Átfogó kórelőzmény segíti a kiváltó okok szűkítését. Például, ha a vakarózás tavasszal fordul elő, amikor bizonyos pollenek fordulnak elő, szűkült a kiváltó okok száma.

Igaz az, hogy a kutyámon allergia tesztet kell végeztetni a diagnózishoz?

Az allergiák kb. 80%-át allergia teszttel megerősíthetjük. Két fő allergia teszt létezik. A hagyományos ún. intradermális teszt során kis mennyiségű allergént fecskendezünk a bőrbe. Ha a szervezet allergiás reakcióval válaszol az allergénre, akkor azt mondjuk, hogy a szervezet allergiás az adott anyagra.

Modern eljárás során vérvétel alapján mutatjuk ki az allergéneket, amit úgy hívunk, hogy IgE allergia teszt. A vérből kimutathatók azok az immunsejtek amik csak bizonyos allergének esetén vannak a vérben /minden allergénnek megvan a maga saját immunsejtje/. Ha a szervezet nagy mennyiségű adott IgE ellenanyagot tartalmaz akkor az adott allergénre a szervezet allergiás.

Ha meghatároztuk, hogy mire allergiás a kutya, akkor lehetséges deszenzibilizálni a szervezetet, speciális antigén injekciókkal. A kezelés lényege, hogy fokozatosan növekvő allergén tartalmú speciális injekciókkal „átprogramozzuk” a kutya szervezetét úgy, hogy csökkentsük az allergiás választ. A kutyák többségénél az allergén terápia „allergia injekciók” hatására jelentősen csökken a vakarózás, és sok esetben végleges gyógyulást is eredményezhet.

A másik lehetőség, hogy kifejezetten kutyák számára kifejlesztett belégzéses allergiájára való tablettát, injekciót kapjanak.

Ha, ez az eljárás nem működik, akkor mit tehetünk?

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kortikoszteroidok, antihisztaminok gyakran csökkentik a vakarózást. Kiegészítésként omega zsírsavakat adhatunk, amik bőrtáplálók erősítik a bőr védekező mechanizmusát. Ezek a kezelések csak tünetileg hatnak  de az okot sajnos nem tudják megszüntetni.

A barátom kutyájának atópiás bőrgyulladása van, amin a rendszeres fürdetés segít. Én is kipróbálhatom?

Sok kutyánál hasznos lehet a többszöri fürdetés, speciális hypoallergén samponnal. A kutatások szerint sok allergén a bőrön keresztül is felszívódik, ezért a többszöri fürdetés lemossa az allergéneket a bőrről, ezáltal csökkenti az allergiát.

Több gyógysampon is tartalmaz omega zsírsavakat, amik a bőrbe szívódva enyhítik a viszketést, vakarózást.

Antibiotikumok hosszútávú adása nélkülözhetetlen, ha a vakarás következtében bakteriális eredetű gennyes bőrgyulladás /pyoderma/ is kialakul.

A kutyám csak tavasszal vakarózik, és azt mondták, hogy szezonális allergiája van. Ez mit jelent?

A szezonális allergia megegyezik az atópiávall. Az atópiás kutyák többsége, akkor vakarózik kifejezettebben, amikor bizonyos növények virágzanak, vagy pollenek vannak a levegőben. Más atópiás kutyáknál a probléma egész évben fennáll. Ez azt jelenti, hogy az allergén folyamatosan jelen van. Igen gyakori, hogy a nem szezonális atópia kiváltó oka a házi poratka.

A kutyámnak minden évben kijön a „fű allergiája”. Ez, azt jelenti, hogy nem sétálhat a füvön?

Nem. Az ún. „fű allergiát” a fű pollenje okozza. A pollenek a levegőben lebegnek. A rövidre vágott fű -termőfej nélküli-kevesebb problémát okoz. Sajnos kevés lehetőség van arra, hogy a kutyánkat megóvjuk a fű allergiától.

Van még valami más is, amit az atópiáról tudnom kellene?

Igen. Néhány atópiás kutya egyben hypothyreotikus, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigye nem termel elegendő hormont alul működik. A hypothyreoisis kihat a bőrre, és sok esetben fellobbantja az allergiás állapotot.

Azoknál a kutyákat, akiknél krónikus bőrgyulladás ill. bőrfertőzés van tanácsos a pajzsmirigyhormon szintet ellenőrizni. A hypothyreotikus kutyáknál sajnos a deszenzibilizáció és gyulladáscsökkentő gyógyszerek sok esetben hatástalanok.

Amikor a kutyám allergiás, kellemetlen szaga van.

Amikor a kutya allergiás a bőrben levő faggyúmirigyek begyulladnak és emiatt több faggyút termelnek, ami egy olajos, zsíros anyag. Ezt az anyagot a baktériumok elkezdik bontani és ezek felelősek a kellemetlen szagért. Ha sikerül megszüntetni a vakarózást, dörzsölést, a szag és a faggyúmirigy túlműködés /seborrhea/ is megszűnik.
A fülgyulladás is nagyon kellemetlen szagot okozhat, amiért az ott megjelenő élesztőgombák és baktériumok a felelősek.

Amennyiben további segítségre van szüksége a kutya allergiával kapcsolatban kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.